Zelenski: Grčka se pridružila

Grčka je postala 14. zemlja koja se pridružila zajedničkoj deklaraciji Grupe sedam (G7) o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, izjavio je predsednik Ukrajine.

Izvor: B92

Subota, 12.08.2023.

23:40

Zelenski: Grčka se pridružila
EPA-EFE/TOMS KALNINS

"Zahvaljujem premijeru Kirijakosu Micotakisu na njegovoj posvećenosti ukrajinsko-grčkom partnerstvu. Radimo zajedno na putu Ukrajine ka NATO-u“, napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Kijev independent.

Osim Grčke, zemlje koje su već pristupile deklaraciji, najavljenoj na samitu NATO-a u Viljnusu u julu su Belgija, Danska, Irska, Island, Španija, Norveška, Holandija, Portugal, Rumunija, Finska, Češka, Švedska i Letonija. Garancije bezbednosti treba da budu eksplicitne i dugotrajne obaveze sa ciljem da se ojača sposobnost Ukrajine da se odupre ruskoj agresiji.

One će se takođe fokusirati na sankcije, finansijsku pomoć i posleratnu obnovu. Ranije u avgustu, Zelenski je rekao da će tokom druge polovine ove godine paket bezbednosnih garancija za Ukrajinu postati konkretniji, podseća ukrajinski portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: