NATO formira moćnu brigadu

NATO planira da u Bugarskoj formira moćnu brigadu sastavljenu od veoma dobro obučenih jedinica nekoliko zemalja, piše "Politika".

Izvor: B92

Utorak, 18.07.2023.

13:55

NATO formira moćnu brigadu
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Prema rečima premijera Nikolaja Denkova, broj vojnika Alijanse u Bugarskoj povećaće se za četiri puta.

Prema sada odobrenim regionalnim planovima odbrane Alijanse zbog sukoba u Ukrajini, koji se na ovakav način rade prvi put od Hladnog rata, sadašnja bataljonska borbena grupa NATO-a u Bugarskoj postaće brigada, otkrio je bugarski premijer.

Prema standardima NATO-a, bataljonska borbena grupa ima oko 1.300 vojnika, a brigada će imati oko 5.000 vojnika ili četiri puta više.

Trenutno u Bugarskoj postoji jedna bataljonska grupa od oko 1.200–1.300 ljudi.

Za nju je Amerika dala borbena oklopna vozila "strajker". Velika Britanija je poslala četu iz Kraljevskog irskog puka britanske vojske, Grčka se uključila proitvoklopnim vodom, a Bugarska 42. mehanizovanim bataljonom kopnene vojske, koji je učestvovao u misijama u Avganistanu.

Najveće učešće u grupi ima Italija, s više od 700 vojnika, a u grupi su i vojna lica iz Turske, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije. U stvari, ta borbena grupa već je bila najavljena krajem 2021. kao deo pojačanih mera budnosti NATO-a.

Jedna od njih bilo je upravo stvaranje dodatnih borbenih grupa u zemljama jugoistočnog krila Alijanse – Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, slično već postojećim borbenim grupama u Poljskoj i baltičkim zemljama. Bugarska vlada je odlukom od 27. januara 2022. godine potvrdila formiranje borbene grupe na svojoj teritoriji. U početku se tvrdilo da će to biti bugarski bataljon, s bugarskim vođstvom.

Međutim, sa početkom sukoba u Ukrajini stvari su se promenile i Italija je određena kao vodeća zemlja, kao što je, na primer, Francuska za Rumuniju, navodi list. U cilju sinhronizacije ukupnih napora Alijanse za povećanje potencijala za odvraćanje i odbranu, sve borbene grupe koje se nalaze na istočnom krilu Alijanse u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj stavljaju se pod operativnu komandu Vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (SACEUR). NATO sada usvaja tri nova regionalna odbrambena plana – sever, centar i jug – koji će pokrivati Atlantik, severnu Evropu i Mediteran i Crno more.

Za realizaciju planova oslanjaće se na 300.000 pripadnika Alijanse, koji su već u visokom stepenu pripravnosti. Da bi bataljon postao brigada, moraće da se dobije saglasnost bugarske vlade, a verovatno i parlamenta.

Denkov je u izjavi precizirao da će sigurno doći do povećanja broja vojnika, uključujući i Bugare.

"Planirano je da multinacionalna borbena grupa na našoj teritoriji bude ojačana do nivoa brigade", saopštio je ministar odbrane Todor Tagarev i dodao da "to ne znači da će se danas zalagati da ta brigada bude popunjena", što bi značilo 5.000 ljudi na bugarskoj teritoriji.

On je istakao da je neposredni cilj da Bugarska izgradi celokupnu logističku infrastrukturu i kao zemlja domaćin učini sve što je potrebno kako bi, kad bude potrebno, mogla da bude ojačana do veličine brigade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: