Vučić prisustvovao komemoraciji povodom smrti bivšeg predsednika Srbije FOTO

U Skupštini Srbije održana je komemoracija povodom smrti bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, kojoj je prisustvovao i Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Sreda, 05.07.2023.

05:47

Vučić prisustvovao  komemoraciji povodom smrti bivšeg predsednika Srbije FOTO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ bg

Komemoraciji je prisustvovala porodica Milana Milutinovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

"Istorijsku i društvenu scenu napustila je jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije. Milan Milutinović je bio skroman i odmeren čovek, koji je svoj život uvek vezivao za sudbinu svog naroda. I ovim putem izjavljujem saučešće uveren da će Milan Milutinović ostati značajan deo istorije te političke organizacije. Neka mu je večna slava", rekao je Vučić.

Vučić je, govoreći na komemoraciji Milutinoviću, zapitao ima li veće časti nego biti na čelu Srbije i njenih naroda koji su se uvek trudili da na miru žive.

"Ima li na svetu većeg zadatka od takve pozicije koju je obavljao Milutinović. Nikada Srbima i njihovim čelnicima nije bilo lako. Nemanjićkim vladarima, Karađorđevićima, Obrenovićima. Ipak njihove dileme i primere možemo lako sagledavati kroz prizmu protoka vremena i sa bezbedne istorijske distance", rekao je Vučić.

Kako je istakao, Milutinović je bio naš savremenik, na najodgovornijim pozicijama u državi, onda kada je našem narodu bilo teško, možda i najteže.

"Oni koji pamte poslednju deceniju 20. veka, pamte i Dejton, Rambuje, Kumanovski sporazum. Milutinović je utkao svoj diplomatski dar u preteške pregovore koje smo tada kao država vodili. Ratovali su Srbi hrabro, ali je do danas ostalo nezapamćeno da 19 najmoćnijih država sveta napadne jednu malu zemlju. Srbija, čiji je Milutinović bio predsednik se dostojanstveno branila od najjače vojne sile u istoriji čovečanstva. Dobro pamtim te dane i diplomatski odmereno, a ipak jako i čvrsto držanje Milutinovića", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, on je video da je Milutinović bio oprezniji od drugih i da je razumeo moć onih koji nas napadaju.

Kako je rekao, bio je racionalniji, smireniji i pokušavao je da ukaže na sve teškoće sa kojima ćemo da se suočimo, ali da mi nismo hteli da ga čujemo.

"Istovremeno Milutinović nije dovodio u pitanje nečasne namere onih koji su jači. Imao je nešto što svaki odgovoran čovek ima, a što nisam primetio kod drugih, a to je strah za sudbinu nacije. Kroz buku koju je nosio sa sobom i koju nije krio moglo je da se vidi kolika je njegova posvećenost, ozbiljnost i odgovornost", rekao je Vučić.

Kako je rekao zbog "časne odbrane svoje zemlje" bio je primoran da se suoči sa strašnim i neljudskim merama koje su protiv njega pokrenute.

"Šta god izmišljali, a mnogo su izmišljali, čak ni Haški sud nije ništa mogao, a izmisli u njegovom slučaju. Posle 5,5 godina u haškom tribunalu osećaj gorčine postoji ali ne toliko da bi bio ljut. To je njegova rečenica koju ćemo najduže pamtiti. Bio je briljantan ambasador u Atini, ministar spoljnih poslova sve do haške golgote. Bio je čovek skroman i povučen, odmerenih i istančanih manira", rekao je on.

On je otkrio detalj da ga je Milutinović zvao u retkim prilikama za sitnice i pitao za njih kao da pita za najveću stvar na svetu.

Kako je rekao bio je uvek umeren i odmeren, baš kako se očekuje od diplomate njegovog kalibra, kao i da je sa malo reči govorio mnogo.

"Milutinović je svoj život i svoju sudbinu, kao i svoje porodice, uvek vezao za sudbinu svog naroda, bio je dobar kolega, veran prijatelj, privržen suprug i otac. Ovom prilikom još jednom izražavam najdublje saučešće njegovom Veljku", rekao je Vučić.

Poručio je Milutinovićevom sinu da ima na koga da bude ponosan.

"Tvoj otac bio je ozbiljan, odgovoran i veliki poltičar. Neka mu je večna slava i Bog da mu dušu prosti", zaključio je Vučić.

Nekadašnji predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović, koji je preminuo u nedelju u 81. godini, bio je jedna od ključnih ličnosti u jednom od najtežih perioda za Srbiju, rekao je tog dana ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije.

Političku karijeru Milutinovića obeležio je period u kom su se događali pregovori u vezi sa sudbinom KiM, konferencija u Rambujeu i razgovori sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom i državnom sekretarkom Medlin Olbrajt.

Milutinović je bio predsednik Srbije od kraja 1997. do decembra 2002. godine. Bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije, ambasador Jugoslavije u Grčkoj i ministar inostranih poslova SRJ.

Nakon isteka predsedničkog mandata, u decembru 2002. godine, predao se Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu i Metohiji. Oslobođen je u februaru 2009. i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

"Milutinović je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bivši predsednik Srbije Milan Milutinović bio jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije i izrazio uverenje da će on ostati značajan deo istorije te političke organizacije.

Vučić je, govoreći na komemoraciji Milutinoviću u Skupštini Srbije, zapitao ima li veće časti nego biti na čelu Srbije i njenih naroda koji su se uvek trudili da na miru žive.

"Ima li na svetu većeg zadatka od takve pozicije koju je obavljao Milutinović. Nikada Srbima i njihovim čelnicima nije bilo lako. Nemanjićkim vladarima, Karađorđevićima, Obrenovićima. Ipak njihove dileme i primere možemo lako sagledavati kroz prizmu protoka vremena i sa bezbedne istorijske distance", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: