Britanski ambasador: Podržavamo nove izbore, kosovska policija da se povuče

Britanski ambasador u Albaniji Alaster King-Smit rekao je da prištinska vlada treba da povuče specijalne policijske snage iz zgrada opština na severu KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

On je dodao i da London podržava raspisivanje novih lokalnih izbora i saradnju s ciljem uspostavljanja ZSO.

King-Smit je rekao da su Britanci i dalje zabrinuti zbog napetosti na severu pokrajine, dodajući da sarađuju na smirivanju situacije, prenosi Reporteri.

"Trenutno Vlada Kosova ima zaista važnu ulogu: trebalo bi da povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada i da stvore mogućnost da predsednici opština obavljaju svoje funkcije sa drugih lokacija", izjavio je britanski ambasador.

On je rekao i da London podržava "raspisivanje novih lokalnih izbora i saradnju za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, kako je dogovoreno između vlada".

"Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, Francuskom, Nemačkom, Sjedinjenim Državama, pomenuli ste EU, Italiju i tako dalje, radimo zajedno na smirivanju situacije i pronalaženju rešenja“, rekao je King-Smit u intervjuu za albansku Report TV.

On je rekao da je region Zapadnog Balkana veoma važan i da je važna njegova stabilnost, pa je pozvao "sve da nađu način da prevaziđu sve ove probleme i nađu rešenje koje zaista funkcioniše, ne samo za vlast, već što je najvažnije da ono funkcioniše za građane svake zajednice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu