MSP Rusije: Američka elita i Kisindžer žive u iluziji, Moskva neće pristati na nagodbu

Savez Rusije i Kine, koje stoje leđa uz leđa protiv SAD, danas određuje glavni pravac moderne geopolitike, izjavilo je Rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto:  EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"To može biti pogubno za hegemoniju SAD i politiku administracije Džozefa Bajdena oslonjenu na "dvostruko odvraćanje" Moskve i Pekinga", navodi se u komentaru povodom izjave bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Moskva ima namere da napadne istočnu Evropu, Švedsku i Finsku.

"Sa gedišta "Kisindžerove doktrine", rusko-kineski odnosi su prava noćna mora", navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Izjave bivšeg američkog državnog sekretara su smešne, u domenu fantazije su, navodi se u komentaru portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Kisindžer je ranije rekao da je Bela kuća "već pobedila u sukobu" jer je sprečila Rusiju da napadne na "savezniče evropske zemlje".

"Izgleda da je to slučaj kada ubeđeni "realista" poriče stvarnost. To su smešni zaključci", odgovorila je Zaharova.

Kisindžer, koji se po pravilu držao pozicija "geopolitičkog realizma u njegovom pragmatičnom i ciničnom izrazu", poznat je po svojim nekonvencionalnim ocenama, smatra ruska zvaničnica.

Kao i cela američka elita i Kisindžer, dodala je Zaharova, živi u iluziji "brze pobede" i lažnog uverenja da će Moskva pristati na nagodbu po zapadnom scenariju.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu