U RS besni na Milanovića: Sramota

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić i predstavnici Boračke organizacije Srpske osudili predsednika Hrvatske zbog odlikovanja 103. brigade

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ URED PREDSJEDNIKA RH/ TOMISLAV BUŠLJETA
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ URED PREDSJEDNIKA RH/ TOMISLAV BUŠLJETA

Naime, hrvatski predsednik Zoran Milanović odlikovao 103. brigadu HVO-a 25. marta, prilikom obeležavanja 31. godišnjice osnivanja te brigade.

Deo programa bio je planiran i u neposrednoj blizini centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske, zbog čega su tri organizacije upozorile organizatore i nadležne institucije da to izaziva nemir, ogorčenje i bes većine boraca, članova porodica poginulih boraca i zarobljenika koji su preživeli najveće torture.

"Osuđujem čin predsednika Hrvatske. Mislim da je to bilo neprimerno u ovom momentu. To je čin koji vredja naše žrtve i žive borce. Pridružujem se zahtevu da se nadje krivac i odgovorna osoba. Nije vreme da se doliva so na još uvek nezarasle rane. Mi moramo Republiku Srpsku da branimo u miru. Srpska se brani slogom. Ne smemo dozvoliti da se razjedinimo po bilo kom osnovu. Ljudi koji su ovo izrežirali idu ka tome da se mi raslojimo, da ne budemo složni jer tako će moći da nam pomalo otkidaju Republiku Srpsku", rekao je Egić.

Sličnog mišljenja je i Radan Ostojić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske koji kaže da su sa ministrom razgovarali o sramotnim dešavanjima vezano za Derventu i Brod, dolazak hrvatskog predsednika koji je dodelio odlikovanja pripadnicima 103. brigade HVO.

"To je možda nešto što je od završetka rata do danas predstavlja jednu od najvećih sramota koja je učinjena boračkim kategorijama, žrtvama te iste brigade i ostalim žrtvama ne samo u ovom ratu nego i svim ratovima koje smo vodili u prošlom veku. To je sramota i prema ratnim vojnim invalidima i prema demobilisanim borcima. I mi smo od ministra tražili da na organima institucija Srpske ovo pitanje mora biti rešeno, moramo dobiti odgovore šta se desilo i ko je za sve ovo odgovoran. Nećemo stati dok se ovo pitanje ne reši", rekao je Ostojić, prenela je RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu