Bajden napustio Kijev; Zelenskom obećana nova pomoć i udar na Rusiju: "Svet stoji uz vas" VIDEO/FOTO

Američki predsednik Džo Bajden, koji je u tajnosti doputovao u Kijev, napustio je Ukrajinu nakon pet sati provedenih u toj zemlji.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2023.

10:15

Bajden napustio Kijev; Zelenskom obećana nova pomoć i udar na Rusiju:
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, Pool

Centar Kijeva bio je blokiran, a nakon što se društvenim mrežama pronela vest da u glavni grad Ukrajine stiže američki predsednik, mediji su potvrdili da je on stigao.

Naime, američki predsednik Džozef Bajden doputovao je u Kijev iznenada, jer je prethodno bilo najavljeno da će na godišnjicu početka rata u Ukrajini posetiti Poljsku i tamo održati govor.

Pre nego što je Bajden stigao, u Kijevu su viđene čudne kolone, a grad je bio blokiran. Takođe, oglasile su se i sirene za vazdušnu opasnost, nakon najave da u glavni grad stiže jedan visoki zvaničnik.

Bajden se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodomirom Zelenskim, a taj susret održan je u Mihajlovskom saboru u centru grada, koji je od jutros zatvoren za saobraćaj.

"Godinu dana Kijev opstaje, i Ukrajina opstaje. Demokratija opstaje", kratko je poručio Bajden novinarima. Bajden je posetom KIjevu zapravo poslao jasnu poruku nepokolebljive podrške Ukrajini, najavivši ne samo novi paket vojne pomoći vredan 500 miliona dolara nego i nove sankcije Rusiji.

"Dok se svet priprema da obeleži prvu godišnjicu ruske brutalne invazije na Ukrajinu, danas sam u Kijevu kako bih se susreo s predsednikom Zelenskim i potvrdio nešu nedvosmislenu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu", poručio je Bajden.

"Kad je Putin pre gotovo godinu dana pokrenuo invaziju, mislio je da je Ukrajina slaba, te da je Zapad podeljen. Mislio je da će izdržati duže od nas. Teško je pogrešio", rekao je Bajden. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak ocenio je da je poseta predsednika SAD Kijevu strateška i da rešava mnoga pitanja.

"Tokom današnje posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Kijevu rešavaju se mnoga pitanja i biće ubrzano rešavanje onih koja su na čekanju", napisao je Jermak na Telegramu.

Istakao da je je zajednički cilj Ukrajine i SAD pobeda Ukrajine nad Rusijom i trijumf "ukrajinskih vojnika i zapadnog naoružanja". On je izrazio zahvalnost američkom savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivanu, sa kojim je sarađivao tokom planiranja Bajdenove posete Ukrajini.

Bajden napustio Kijev nakon pet sati

Predsednik SAD Džozef Bajden napustio je danas Kijev, gde je boravio više od pet sati u nenajavljenoj poseti tokom koje se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Svet stoji uz vas", poručio je Bajden tokom posete Kijevu. Bajden je obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći, kao i pomoć u naoružanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: