Ponedeljak, 13.02.2023.

14:56

Državni udar. Rusija direktno optužena, umešali i Srbe?

Maja Sandu optužila je danas Moskvu da planira da upotrebi strane sabotere, između ostalih građane Srbije i Crne Gore, kako bi srušila rukovodstvo Moldavije.

Izvor: Tanjug

Državni udar. Rusija direktno optužena, umešali i Srbe?
Foto: Profimedia

Predsednica Moldavije je kazala da su navodno želeli da zaustave pridruživanje te zemlje Evropskoj uniji i iskoristi je u ratu protiv Ukrajine.

Pored građana Srbije i Crne Gore Sandu je rekla da su na listi potencijalnih sabotera i građani Rusije i Belorusije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija", prenosi Rojters.

Sandu je to izjavila nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje rekao da je njegova zemlja otkrila ruski obaveštajni plan "za uništenje Moldavije", nekoliko dana nakon što je vlada te zemlje podnela ostavku, prenosi Rojters.

Predsednica Moldavije, koja se graniči sa Ukrajinom, više puta je izražavala zabrinutost zbog namera Moskve prema bivšoj sovjetskoj republici i zbog prisustva ruskih trupa u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja.

Zvanična Moskva je u više navrata prošle godine negirala da želi da interveniše u Moldaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: