Iskra koja bi mogla da zapali vatru? Amerika šalje bombardere

Američko vazduhoplovstvo namerava da u subotu rasporedi strateške bombardere B-1B u zajedničkoj vojnoj vežbi sa Južnom Korejom.

Izvor: B92

Subota, 05.11.2022.

09:01

Iskra koja bi mogla da zapali vatru? Amerika šalje bombardere
Foto: Profimedia

To je prenela korejska novinska agencija Jonhap, nakon što je Severna Koreja ispalila oko 80 projektila na pomorsku graničnu zonu.

Seul i Vašington od ponedeljka održavaju vazdušne vežbe Vigilant Storm, koje su produžene za jedan dan, do subote, kao odgovor na ono što saveznici nazivaju provokacijama Severne Koreje.

To će biti prvi B-1B koji se koristi u američko-južnokorejskim vežbama od 2017. godine, izvestio je Jonhap, prema kojem SAD drže četiri bombardera na svojoj pacifičkoj teritoriji Guam od kraja oktobra.

Nadležni bez komentara

Južna Koreja je zatražila od SAD da poveća broj raspoređene "strateške opreme", koja uključuje nosače aviona, nuklearne podmornice i bombardere dugog dometa poput B-1B.

Vlasti SAD i Južne Koreje nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

Južnokorejski ministar odbrane Li Jong-sup rekao je nakon razgovora sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom u četvrtak u Vašingtonu da su se Sjedinjene Države složile da "povećaju učestalost i intenzitet raspoređivanja strateške opreme na i oko Korejskog poluostrva kako bi dostigli nivo što odgovara stalnom rasporedu ove opreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: