Rusi naoružavali Hrvate tokom rata i obučavali ih na S-300?

Hrvatski mediji tvrde da je hrvatska vojska tokom rata u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina dobila naoružanje od Rusije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2022.

12:02

Rusi naoružavali Hrvate tokom rata i obučavali ih na S-300?
Predsednici Hrvatske i Rusije Franjo Tuðman i Boris Jeljcin, foto: EPA/Itar-Tass

Kako piše "Večernji list", u pitanju je bila tajna akcije Rusije i Amerike.

Ovaj list navodi da je preko bivšeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina u Pulu i Krk stiglo 16.000 tona naoružanja uprkos embargu koji je tada bio na snazi.

"Večernji list" ističe da je oružje dolazilo i iz Ukrajine, a da su hrvatske pilote na helikopterima navodno obučavali Belorusi.

Učestvovali i Belorusi?

Takođe, isti list piše da su hrvatski vojnici obučavani na raketnim sistemima S-300, a da su obuku vodili i Rusi i Belorusi.

"Večernji" piše da su pripadnike vojske Hrvatske obučavali i francuski "Legionari", kao i da su u akcijama život izgubili i ukrajinski piloti.

Podsećanja radi, rukovodstvo Hrvatske donelo je odluku da će izvršiti obuku ukrajinskih vojnika.

"Odluka je donesena. Budžet misije je oko sto miliona evra. Reč je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može ponuditi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji", rekao je nedavno premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom boravka u Briselu.

Sa druge strane, predsednih Hrvatske Zoran Milanović naveo je da je protiv te odluke i naveo da dok je on vrhovni komandant ukrajinski vojnici se neće obučavati u Hrvatskoj, dodavši da da bi to značilo dovođenje rata u Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: