Rusi digli "Suhoje 57"?

Ruska državna kompanija “United Aircraft Corporation” (UAC) objavila da je pre nekoliko dana testirala novu verziju najnaprednijeg ruskog borbenog aviona Su-57.

Izvor: B92

Petak, 28.10.2022.

09:21

Rusi digli
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Test je navodno izvršen 21. oktobra pored Moskve, ali Rusi nisu precizirali da li je nova verzija aviona koristila i dugo očekivane nove motore “Izdelij 30”, koji bi trebalo da vidno poboljšaju performanse Suhoja 57.

Ipak, čini se da je u novoj varijanti integrisan određeni broj novih tehnologija, a UAC tvrdi i da su testirali nove oružane sisteme, bez specifikovanja o kojim se to sistemima tačno radi.

Takođe, prenosi Jutranji list, priča se i o ugradnji "inteligentnih senzora" koji bi trebalo da poboljšaju funkcije aviona. UAC tako tvrdi da su novi sistemi "pripremili" korišćenje oružanih sistema i de fakto vršili funkciju kopilota u avionu, dok je pilot obavljao ostale funkcije.

Tome se može dodati i tvrdnja Rusa da se sprema i opcija izdavanja glasovnih naredbi te da njegov kompjuter "uči neke fraze", prema rečima pilota koji ga je testirao Rafalea Sulejmanova.

Inače, zapovednik ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin pre devet dana poručio je da serijski proizvedeni primerci Su-57 kojih je za sada proizvedeno 6, uz 10 prototipova, uspešno izvršavaju zadatke u sklopu specijalne operacije, te da deluju na ciljeve na zemlji i u vazduhu. Čak su se među ruskim medijima pojavile i priče da je Su-57 oborio ukrajinskog Su-27, ali za to nema dokaza.

Ukratko, i dalje nije sasvim jasno da li su Su-57-ice zaista letele iznad Ukrajine ili su zadatke izvršavali van ukrajinskog vazdušnog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: