Potpisan ugovor: Kurti angažovao Trampovog saradnika

Priština i Tirana krenule su u žestoku ofanzivu u Americi.

Izvor: Blic
Podeli
 EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Unajmljen je poznati lobista Roj Bejli, koji je blizak bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu. Ugovor je potpisao premijer Kosova Aljbin Kurti, a iz Tirane Fatmir Među, albanski konzervativni političar, prenosi Blic.

Na ugovoru u koji je "Blic" imao uvid, a koji je u američkom Ministarstvu pravde zaveden 21. septembra nije navedena cifra za koju je lobista Bejli angažovan. Činjenica je da se sume za lobiranje kreću od nekoliko stotina hiljada dolara pa naviše. A Bejli spada u ozbiljnog igrača, koji je i izuzetno blizak sa republikancima u Teksasu i Floridi.

Ugovori koje su sklopili Kurti i Mediu zavedeni su u američkom Ministarstvu pravde istog dana u razmaku od nekoliko sekundi. Albanski u 16.21,53 i kosovski šest sekundi kasnije. Oba ugovora ističu 31. jula 2023 godine.

Potpisnik u ime Kosova Aljbin Kurti sudeći po ugovoru ima za cilj da se poboljša percepcija Kosova među američkim zvaničnicima. Iako je Amerika perjanica kosovske nezavisnosti, za sada još uvek samoproglašene, potezi Prištine ne nailaze u poslednje vreme na odobravanje američkih zvaničnika.

Posebno vlast u Prištini nailazi na otpor američkih diplomata na terenu koji često insistiraju na odredbama koje priština mora ispoštovati kada je reč o imovini i položaju Srpske pravoslavne crkve. Poslednje američko posredovanje bilo je i odlaganje uvođenja RKS tablica. Ipak u ugovoru sa Kosovom nije navedeno pod kojim je uslovima i sklopljen.

Albanski ugovor je sa te strane dosta ‘čistiji’. U ugovoru piše da je cilj sporazuma da se organizuju sastanci sa američkim zvaničnicima kako bi se među vodećim strukturama poboljšala percepcija Albanije.

Potpisnik u ime Albanije je Fatmir Mediu, predsednik Republikanske stranke i član parlamenta. Mediu je od 2005. do 2008. bio ministar odbrane Albanije, a kasnije 2010 i ministar ekologije. Kada je o njemu reč, oduvek je imao dobre odnose sa pojedinim američkim zvaničnicima.

Da lobista Bejli nije gubio vreme svedočio da je za manje od dve nedelje već kontaktirao dvojicu republikanskih senatora, Teda Kruza i Marka Rubija. To je već provučeno kroz izveštaje o angažmanu.

Roj Bejli, za koga su se odlučili u Tirani i Prištini, bliski je saradnik Rudija Đulijanija, nekadašnjeg gradonačelnika Njujorka i advokat Donalda Trampa.

Bejli, koji je investitor iz Teksasa, bio je ko-predsedavajući komiteta za prikupljanje donacija za predsedničku kampanju Donalda Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu