Pala odluka: Udžbenici biologije moraju da se isprave

Beograd -- Doneta odluka da se isprave nedostaci u sedam od osam udžbenika biologije za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/belchonock
Ilustracija: Depositphotos/belchonock

Odluku je donela radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi logos koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi, stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u ovim udžbenicima.

Ministarstvo navodi da je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalnog prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

S obzirom na to da ministar i Zavod za udžbenike daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica konsultovani su i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu