Petak, 09.09.2022.

17:40

Šta sprema Severna Koreja?

Rukovodstvo Severne Koreje usvojilo je zakon koji će toj zemlji zvanično obezbediti status nuklearne sile, navodi Špigl.

Izvor: B92

Šta sprema Severna Koreja?
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Prema rečima severnokorejskog lidera Kim Džong Una, taj potez bi onemogućio pregovore sa Zapadom o denuklearizaciji.

Osim toga, novo zakonodavstvo predviđa mogućnost "automatskih" nuklearnih udara protiv neprijateljskih snaga u slučaju pretnje napadom na rukovodstvo zemlje.

Prema mišljenju stručnjaka, takve oštre izjave mogu biti priprema za nove testove nuklearnog oružja. Severna Koreja je poslednji put sprovela takve testove 2017. godine.

Ovaj potez će verovatno znatno povećati napetost u odnosima između DNRK i Zapada.

Kim Džong Un je u svom govoru optužio Sjedinjene Države da nastoje da oslabe zemlju i svrgnu njeno rukovodstvo. Kako navodi list, glavni uslov za moguće pregovore i ekonomsku pomoć Zapada je potpuna eliminacija nuklearnog arsenala zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: