"Obavestio sam Putina. Povlačimo se"

Rusija je odlučila da se povuče iz projekta Međunarodne svemirske stanice (MSS) posle 2024. godine, a sve obaveze prema partnerima će biti ispunjene.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2022.

14:46

Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV / KREMLIN POOL /

To je izjavio danas novi šef Roskosmosa Jurij Borisov nakon sastanka sa predsednikom države Vladimirom Putinom.

Borisov je otkrio da je obavestio Putina da Roskosmos radi po ranije utvrđenom planu sa međunarodnim partnerima na stanici i da će Moskva sigurno ispuniti svoje obaveze, ali da je odluka da se Rusija povuče sa stanice posle 2024. godine već doneta, preneo je Tas. Rusija još uvek nije obavestila NASA-u o nameri da se povuče sa Međunarodne svemirske stanice 2024. godine, rekla je Robin Gatens, predstavnica američke kosmičke agencije.

Gatens je rekla da ruske kolege nisu ništa još kazali o toj nameri, kao što je predviđeno međuvladninim ugovorom na MS S.

"Još ništa zvanično. Bukvalno smo sad videli. Nismo dobili još ništa zvanično", rekla je ona za Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: