"Putin će biti u problemu; Jedina opcija – opšta mobilizacija"

Situacija u Donbasu ostala je uglavnom nepromenjena.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2022.

11:29

Foto: Profimedia

Ukrajinske snage drže liniju otpora i s ogromnom efikasnošću koriste najnovije suisteme oružja koje su dobile od SAD-a i Zapada.

Precizni višecevni raketni sistem (HIMARS) uništava ruske logističke linije i skladišta municije i tako usporava rusku ofanzivu na istoku Ukrajine, piše portal 19fortifive koji se bavi stručnim analizama vojnih operacija i sistema državne bezbednosti.

Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da su ukrajinske snage do utorka ubile oko 38.550 ruskih vojnika (i ranile otprilike tri puta više), uništile 220 borbenih, jurišnih i transportnih aviona, 188 jurišnih i transportnih helikoptera, 1.691 tenk, 851 artiljerijsko oružje, 3.892 oklopnih transportera, 248 višecevnih raketnih sistema (MLRS), 15 čamaca, 2.767 vozila i rezervoara za gorivo, 113 protivavionskih baterija, 693 taktičke bespilotne letelice, 70 platformi za specijalnu opremu i četiri mobilna balistička raketna sistema Iskander, kao i 167 krstarećih projektila koje je oborila ukrajinska PVO.

Dakle, prilično je jasno da ruska vojska i dalje trpi velike gubitke u Ukrajini.

Moskvi ponestaje ljudstva, a ako ruski predsednik Vladimir Putin ne naredi opštu mobilizaciju, čeka ih teško leto.

Ad hoc mere – kao što je oslanjanje na slabo obučene dobrovoljačke bataljone ili plaćenike iz privatnih vojnih kompanija – biće dovoljne za neko vreme, ali neće i ne mogu biti dugoročno rešenje, zaključuje 19fortifive.

Druga mera, koju će Kremlj verovatno aktivirati, jeste dalja mobilizacija etničkih manjina. Institut za proučavanje rata (ISV) u svom najnovijem izveštaju tvrdi da bi taj potez mogao da izazove otpor u etničkim enklavama u Rusiji.

"Primetili smo da na bojnom polju već dominiraju trupe iz Čečenije, Južne Osetije, Tuve, Tatarstana, Baškortostana, Čuvašije... To sugeriše da Putin neće biti voljan da sprovede opštu mobilizaciju delom i zbog oklevanja da mobiliše veći broj etničkih Rusa", dodao je ISV.

Nevolje u ruskoj vojsci

Britansko Ministarstvo odbrane se u svakodnevnoj proceni situacije na ratištu fokusiralo na brojke, tačnije na veličinu ruske armije. Rusija je napala Ukrajinu sa oko 200.000 vojnika.

Skoro pet meseci kasnije, 40.000 njih je ubijeno, a 120.000 ranjeno, prema ukrajinskim podacima.

Ove brojke su zasnovane na zvaničnim tvrdnjama ukrajinskih vlasti, pa im treba prići sa dozom opreza, ali i podaci zapadnih i nezavisnih izvora potvrđuju da je veliki deo ukrajinskih tvrdnji tačan – međutim, CIA navodi 15.000 poginulih ruskih vojnika, a oko 45.000 ranjenih.

Prošle nedelje, admiral ser Antoni Radakin, britanski načelnik odbrane, procenio je da su Rusi izgubili (ubijeni plus ranjeni) čak 50.000 vojnika.

"Rusija se svim silama, od početka invazije, bori da uspostavi efikasnu ofanzivu. Kako vreme odmiče, taj problem postaje sve veći. Osim što se suočava sa velikim nedostatkom ljudstva, rusko rukovodstvo se suočava sa dilemom: da li da pošalje rezervne trupe u Donbas ili da se koncentriše na odbranu od ukrajinskih kontranapada u blizini Hersona. Glavni politički cilj Rusije je da zauzme ceo Donjeck. I dok Rusija može i dalje ostvariti druge teritorijalne dobitke, njihov operativni tempo i brzina napredovanja će verovatno ostati veoma spori i neće dobiti priliku za pauzu koja im je potrebna za reorganizaciju", ocenila je britanska vojna obaveštajna služba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: