"Da je potrajalo celu noć..."

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić saopštio je da je sinoć tokom nevremena u Beogradu pala količina vode koja nije bila tolika ni tokom poplava 2014.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: MUP
Foto: MUP

Šapić je apelovao na građane da budu obazriviji u takvim situacijama i sačekaju da nevreme stane. On je najavio i da se nevreme ponovo očekuje u petak.

Šapić je na današnjoj konferenciji za novinare naveo da je 10 osoba evakuisano i da ima onih sa lakšim povredama, kao i da su padavine u Beogradu juče počele oko 18.00 časova, a procenjeno je da je palo u centru u proseku između 40 i 50 litara po metru kvadratnih, a na obodu grada i više.

Foto: MUP
Foto: MUP

Ističući da se sve više od 20 litara po metru kvadratnom tretira kao nepogoda, gradonačelnik ističe da je u nekim delovima grada kao što je Zemun palo 128 litara po metru kvadratnom, na Novom Beogradu 86, a na Vračaru 70.

"Da je potrajalo cele noći imali bismo poplave 2014", ocenio je Šapić i dodao da su sada dobijene nove neuralgične tačke za koje se nije znalo da postoje do sada.

U tom smislu naveo je da je promer naših cevi za lokalne ulice između 20 i 60 cm, a za magistralne puteve 100 i više i da tamo gde su urađene rekonstrukcije, kao što je slučaj kod izlaza na auto-putu kod Hitne pomoći, ovoga puta nije bilo problema jer su promenjene cevi.

"Kada radimo rekonstrukciju, ona mora duže da traje i zbog tih stvari. Bolje je da se zakasni, a da se ovakve stvari urede, jer se klima menja, Evropa i mi dobijamo klimu Severne Afrike, Skandinavija dobija klimu srednje Evrope", kazao je Šapić i dodao da će se raditi na tome da i lokalni putevi dođu na nivo magistralnih. Inistiraće da sve neuralgične tačke, koje su se nekada zvala mesta čekanja, budu obeležena saobraćajnim znacima koji će upozoravati da u slučaju velikih padavina tuda ne prolaze, dok će gradske ekipe sve biti na terenu da čekaju da kako naliva i da se odmah izbacuje voda.

Šapić kaže da su obaveštenje od RHMZ-a dobili u 21.24 časova, kada se već negde vreme i smirivalo, a ukupna količina padavina koja je prognozirana bila je do 30 litara po metru kvadratnom.

Prema njegovim rečima, sva javna komunalna preduzeća su bila na terenu, a sa rešavanjem određenih situacija su se suočili i JKP Zelenilo, Gradska čistoća, GSP, Vodovod i kanalizacija.

"Bilo je i problema u snabdevanju sa strujom, ali i to su vanredne okolnosti, kao što je bilo pre nekoliko dana zbog vrućine“, kazao je Šapić.

Ističe da će se raditi na promeni slivnika i naglašava da je činjenica da sada bolje funkcionišu, ali da je siguran da je imalo slivnika koji su mogli bolje da funkcionišu.

Apelovao je na sve građane da shvate da je to vremenska nepogoda i da se ne mogu ponašati kao da je sve u redu i najavio da se nevreme ponovo očekuje u petak, za kada će, kako kaže, gradske službe biti spremnije.

"Mislim da smo ipak odgovorili na jedan način u kojem smo uspeli da štetu maksimalno ublažimo i da prodje bez tragičnih posledica", kazao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu