"Tražićemo učlanjenje u NATO i EU"

Priština -- Prištinske vlasti usvojile nacrt bezbednosne strategije za period do 2027. godine. Kao glavni cilj navode članstvo u NATO.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: EPA / EFE Valdrin Xhemaj
Foto: EPA / EFE Valdrin Xhemaj

Kao izazov navedeno je "potpuno integrisanje" severa KiM, preneo je RTS.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je rekao da je nacrt strategije izrađen u saradnji i bliskoj konsultaciji sa svim institucijama, a posebno sa onima iz oblasti bezbednosti.

"Prošla je proces internih i eksternih konsultacija, uključujući i predstavništva zemalja Kvinte i drugih prijateljskih zemalja", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, strateški cilj "Kosova je članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji kao preduslovi za bezbednost i održivi razvoj".

"U tom pravcu, Kosovo će se prijaviti za program Partnerstvo za mir i članstvo u Jadranskoj povelj, kao i za druge regionalne bezbednosne mehanizme. Istovremeno, Kosovo će aplicirati za status kandidata i sprovesti neophodne reforme za integraciju u Evropsku uniju", rekao je Kurti.

Nacrt strategije bi trebalo da prođe skupštinsku proceduru, a mediji navode da je to druga bezbednosna strategija prištinskih vlasti od jednostranog proglašenja nezavisnosti, u februaru 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu