"BiH je loše mesto za Srbe"

Milorad Dodik poručio je danas u Bratuncu da se na području srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu desio zločin nad Srbima.

Izvor: Nezavisne novine
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Porfirije u Bratuncu: Mesto golgote i tačka preispitivanja čovečanstva

On je naglasio da se zločin nije desio samo u momentu izvršenja, već i nakon toga, jer su srpske žrtve neadekvatno tretirane.

"Nijedan sud nije uzeo u obzir činjenicu, pa ni sama istorija da je ovde stradalo više od 3.500 Srba, dece, žena", rekao je Dodik novinarima u Bratuncu, gde je prisustvovao pomenu svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dodik je istakao da je prostor Birča i srednjeg Podrinja jedno od stradalničkih mesta i poručio da će Srpska pomagati porodicama stadalih i da će to pamtiti da bi u budućnosti mogla biti ono što hoće.

"Republika Srpska je savest svih koji su stradali, a imali su ideju i želju da Srpska postoji i opstane, a mi koji danas vodimo Republiku imamo zavet prema onima koji su stradali da ljubav za Srpsku mora biti još jača i snažnija", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je zahvalan Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju što je danas u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Srpski član Predsedništva BiH je ukazao da je Srpska danas, bez obzira na sve što je izgubila zbog nepravedne centralizacije u BiH, snažan faktor u političko-društvenom životu u BiH.

"Ne odustajemo od Dejtonskog sporazuma i onog što je njegovo slovo i činićemo sve da žrtve koje su pale za Republiku Srpsku ne budu uzaludne", poručio je Dodik.

On je ocenio da je BiH loše mesto za Srbe i Republiku Srpsku i da je to jasno.

"Mi smo ovde zgurani, a to je učinio zapadni faktor koji nastoji da skrajni Republiku Srpsku i da godinama i decenijama skrnavi njena prava i pokušava da joj oduzme ono što joj pripada", dodao je Dodik.

On smatra da se u tome svemu koriste sva sredstva i da sudovi pokušavaju da napišu netačnu istoriju i da ostave u istoriografiji neke kvazičinjenice.

Dodik je dodao da su muslimani koncentrisani samo na zločine koji su nad njima počinjeni i da je nemoguće da je toliki broj ljudi stradao za samo deset dana 1995. godine na ovom području.

On je ponovio da je sa druge strane na ovom prodručju od 1991. do 1995. godine stradalo više od 3.500 Srba i da to pravosuđe BiH i neke institucije smatraju kao normalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu