"Pao" moćni general, svi u strahu: Špijuni su svuda

Hosein Taib, šef obaveštajne službe Revolucionarne garde, iznenada je smenjen prošle sedmice.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

12:20

EPA-EFE ABEDIN TAHERKENAREH/Ilustracija

Kako piše Njujork tajms, reč je o čoveku koji je duže od decenije bio među najuticajnijim osobama u Iranu, koji je prevazišao domaće nesuglasice i političke suparnike i proširio tajne operacije van iranskih granica kako bi napadao disidente i neprijatelje u inostranstvu.

O toj iznenadnoj smeni zvaničnici i analitičari Irana, ali i Izraela, kažu da je Taib žrtva nemilosrdne kampanje Izraela da potkopa bezbednost Irana ciljajući njegove zvaničnike i vojne pozicije.

Ključni događaj bio je, kako piše Njujork tajms, promašaj iranskog plana da napadnu izraelske građane u Turskoj, što je izazvalo neugodnu diplomatsku krizu sa Ankarom, regionalnim saveznikom Teherana.

Uklanjanje Taiba, prema Mohamadu Ali Abtahiju, reformističkom bivšem potpredsedniku Irana i svešteniku kog su konzervativci zbacili 2009, ali je zadržao bliske veze s najvišim zvaničnicima, bilo je priznanje Teherana da su za suočavanje s pretnjom iz Izraela potrebni novo vođstvo i promena strategije i protokola.

"Bezbednosni proboji u Iranu i veliki opseg izraelskih operacija stvarno su potkopali našu najmoćniju obaveštajnu organizaciju", rekao je Abtahi.

Pozivi da se Taib makne pojavili su se usred rastuće klime nepoverenja koja vlada među iranskim vođstvom nakon što je viši zapovednik Revolucionarne garde, general Ali Nasiri tajno uhapšen zbog optužbi za špijuniranje za Izrael, tvrdi osoba s bliskim vezama s najvišim zvaničnicima Revolucionarne garde, ali i još jedna osoba koja je znala za hapšenje.

I to hapšenje došlo je dva meseca nakon što je nekoliko desetina učesnika programa za razvoj projektila ministarstva odbrane uhapšeno pod sumnjom da su Izraelu odavali tajne vojne informacije, uključujući nacrte projektila.

Njujork tajms navodi i da su u ponedeljak tri iranske fabrike čelika, od kojih je jedna u državnom vlasništvu, pogođene u sajbernapadu, zbog čega je jedna bila prisiljena da zaustavi svoju proizvodnu liniju.

Te tri fabrike, prema rečima jednog zapadnog obaveštajnog zvaničnika, bile su glavni dobavljači čelika za Revolucionarnu gardu.

Zvaničnici u Iranu priznali su, na kraju, da se izraelska špijunska mreža infiltrirala duboko u iranske bezbednosne krugove, a bivši iranski ministar obaveštajnih poslova upozorio je prošle godine da bi iranski zvaničnici trebalo da se boje za svoje živote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: