Vučić doneo odluku

Danas su predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije saopštili odluku da li će sutra učestvovati na samitu EU – Zapadni Balkan.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2022.

08:21

Vučić doneo odluku
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Lideri šest zemalja regiona pozvani su na sastanak sa čelnicima Evropskog saveta koji bi trebalo da bude održan sutra pre početka redovnog junskog samita Unije, na kojem će se razgovarati o proširenju.

"U današnjem razgovoru predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Albanije Edija Rame i predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, razmotrene su okolnosti vezane za učešće na predstojećem samitu EU i Zapadnog Balkana, koji će se održati u Briselu 23. juna 2022. godine", navedeno je u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

"Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije", dodaje se.

Imajući u vidu da Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama.

Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Takođe, dogovoreno je da na sastancima u Briselu nastavimo da se borimo za dijalog kao glavni i jedini ispravan model za rešavanje svih otvorenih pitanja, uz ulaganje napora za jačanje međusobnog poverenja i intenziviranje komunikacije sa zvaničnicima Unije, sve radi nastavka borbe za što bolji život svih naših građana. U susret samitu na kojem za Srbiju neće biti otvaranja nijednog klastera, nade se polažu u neki od predloga koji bi ipak ubrzali proces evrointegracija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je juče na svom nalogu na Instagramu da je razgovarao s liderima Otvorenog Balkana, premijerima Albanije i Severne Makedonije o odlasku na samit u Brisel, a potom su mediji preneli i da je Vučić razgovarao i s članovima Vlade.

Takođe, iz kabineta predsednika je medijima prosleđeno saopštenje u kom je navedeno da je o istoj temi Vučić razgovarao s šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, koga je obavestio da će odluka o učešću na samitu biti doneta danas.

Rama potvrdio

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da će prisustvovati sutrašnjem Samitu EU u Briselu.

Rama je na Tviteru naveo da će prisustvovati sednici Saveta EU.

"Prisustvovaćemo sutrašnjem Samitu EU u Briselu. Neće biti puno toga da se čuje o nama, ali tražićemo da nas čuju povodom ideje nove evropske političke zajednice koju podržavamo, o otvorenom Balkanu koji napreduje u duhu Evrope i o otmici iz Bugarske koja uništava to. Upravo sam čuo da se danas nešto dešava u Bugarskoj. Prerano je biti optimista i premalo da se menja deo sutrašnjeg govora u kome se Bugarska kritikuje kao zemlja koja je otela dve zemlje NATO-a dok je rat na evropskoj granici", napisao je Rama.

Oglasio se i Kovačevski

Nakon Edija Rame oglasio se i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, te potvrdio saopštenja svojih kolega.

"Severna Makedonija ima dokazane prijatelje u zemljama članicama EU. To su zemlje koje gledaju u budućnost, za razliku od prošlosti, i od kojih mi, Albanija, ali i region, imamo punu podršku u ispunjavanju strateškog cilja, članstva u EU. Ja, Edi Rama i Aleksandar Vučić doneli smo danas odluku, još jednom potvđujući stav da Severna Makedonija, Albanija i Srbija imaju evropsku budućnost. Odlučili smo da treba da utvrdimo našu posvećenost napretku regiona u ekonomskom i političkom smislu. Posvećeni smo brzim i odlučnim procesima evropskih integracija, da ponovimo naše napore za evropski put širom Zapadnog Balkana. Ako se ne obezbedi napredak u procesu evropskih integracija, to će biti ozbiljan problem i udar na kredibilitet EU na Balkanu. Svoje stavove o ovoj temi ćemo preneti zajedno, na Samitu EU za Zapadni Balkan, na širokom forumu, u srcu evropske diplomatije", naveo je Kovačevski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: