"Uzmite geografsku i političku kartu. Pronađite SAD, Evropu sa Rusijom, Srbijom i Briselom...."

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova prokomentarisala je reakciju Stejt departmenta o odluci država iz regiona da ne dozvole prelet Lavrovu.

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2022.

13:42

Foto: Profimedia

Podsetimo, Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija nisu dozvolile prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na putu za Beograd.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je reč o suverenim zemljama koje su donele "suverene odluke o vazdušnom prostoru, koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost" zbog napada na Ukrajinu.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je na konferenciji za novinare kazao da SAD pozivaju "Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa ostatkom Evrope", preneo je Glas Amerike.

Na to je reagovala Marija Zaharova, koja je Prajsu poručila: "Uzmite geografsku i političku kartu. Pronađite SAD, Evropu sa Rusijom, Srbijom i Briselom. Pokušajte da shvatite zašto američki Stejt department komentariše evropsku agendu. Ne radi? Svi koji uđu u EU su lišeni svog evropskog identiteta, potčinjeni volji Vašingtona."

Sličan stav je izneo i šef ruske diplomatije, koji je na vanrednoj konferenciji za medije u Moskvi rekao da će NATO i EU reći da je reč o suverenoj odluci tih zemalja da zabrane prelet njegovog aviona, a da će, s druge strane, te iste zemlje reći da im je to rečeno iz NATO-a i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: