Milanović pisao šefu NATO; nema reči o blokadi Finske i Švedske

Predsednik Republike Zoran Milanović uputio je pismo generalnom sekretaru Severnoatlantske alijanse Jensu Stoltenbergu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL
EPA/EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

"Plenković je Rus. Hrvatska je poslednja beda"

Milanović, koji je rekao da će staviti veto na odluku o pristupanju Finske i Švedske u NATO dok se ne promeni izborni zakon u BiH, po kojem bi Hrvati ravnopravno birali svoje predstavnike u vlasti, uputio je pismo Stoltenbergu.

Iako je Milanović rekao da će staviti veto na ulazak dve zemlje u NATO, a potom to precizirao i objasnio da će naložiti stalnoj predstavnici Hrvatske pri NATO Mariji Nobilo da ne glasa za tu odluku, u pismu se to ne kaže.

Zaista, u prilično pomirljivom tonu, Milanović zapravo podržava ulazak Švedske i Finske u NATO, ali istovremeno izražava zabrinutost zbog situacije u BiH. Švedska i Finska, piše Milanović u pismu, imaju snažno partnerstvo sa Alijansom, a zahtevom za punopravno članstvo odabrale su novi strateški pravac zaštite interesa nacionalne bezbednosti, motivisane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Posle decenije bliske saradnje sa dve zemlje, rekao je Milanović, bilo bi lako proceniti njihov potencijalni doprinos evroatlantskoj bezbednosti. Navodi i da je Hrvatska oduvek delila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila Alijanse i da aktivno učestvuje u misijama, poput one u Avganistanu.

Zato sada očekuje da saveznici čuju našu zabrinutost i, kad god je to moguće, da nas u tome podrže.

U nastavku pisma objašnjava složenu situaciju u BiH, državi čija stabilnost zavisi od ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, kako je definisano Dejtonskim i Pariskim sporazumom. On objašnjava da je od vitalnog interesa Hrvatske, koja sa BiH deli preko 1.000 kilometara granice, da ima stabilnog suseda, te da pogoršanje situacije tamo ugrožava našu sigurnost.

"Bili smo veoma razočarani što međunarodni posrednici nisu uspeli da postignu dogovor o izmenama izbornog zakona. Kao rezultat toga, BiH je raspisala izbore po pravilima koja su diskriminatorna i neustavna i po svom najvišem sudu", piše Milanović.

Prema njegovom mišljenju, većina šefova vlada i država članica Alijanse nije ni svesna ovih problema. Kada se takve nepravde, piše on, poklope sa drugim rastućim političkim tenzijama, mogu dovesti do velikih problema i imati ozbiljne posledice, a ako se više ne angažuju, to može dovesti do ozbiljne bezbednosne krize.

"Razmatrajući aplikaciju Finske i Švedske, molim vas da ozbiljnije shvatite našu zabrinutost zbog izostanka izborne reforme u BiH. Još nije kasno da se spreče još jedan izbori koji krše prava Hrvata i da se spreči dalja destabilizacija zemlje", upozorava Milanović i traži od generalnog sekretara da uputi pismo svim šefovima država i vlada članica NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu