Harčenko: "Nadam se da Srbija neće"

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se Moskva nada da Srbija neće promeniti stav o uvođenju sankcija Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ambasador je za Radio-televiziji Vojvodine izjavio da "sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija" i izrazio je nadu da se Srbija neće pridružiti sankcijama Rusiji.

On je naveo da je "ta nada dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou".

"Najvažnije je da se Srbija istrajno, dostojanstveno, i uz poštovanje nacionalnih interesa ne pridružuje sankcijama protiv Rusije", rekao je ruski ambasador.

Govoreći o glasanju Srbije u Ujedinjenim nacijama, Bocan Harčenko je rekao da Evropska unija i Vašington vrše pritiske i prete Srbiji i da korake koje je Srbija preduzela tumače kao posledicu tog pritiska.

On je rekao i da s obzirom na bratske i strateške odnose sa Srbijom, Rusija razume kakav je pritisak na Beograd.

Upitan o gasu, Bocan Harčenko je rekao da je to jedna od najvažnijih tema, da su pripreme za pregovore o snabdevanju i ceni gasa u toku i da nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja sa kojom ima strateške odnose.

"Biće uzet u obzir da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali i tržišni uslovi moraju biti uzeti u obzir", rekao je Bocan Harčenko.

Kad je reč o Kosovu, rekao je da stav Rusije neće biti promenjen, te da Moskva smatra da je Kosovo presedan i da su Krim, Donjeck i Lugansk različita pitanja u odnosu na Kosova, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu