"Veleizdaja"

Bugarska parlamentarna partija Vozroždenije skinula je ukrajinsku zastavu sa zgrade opštine u Sofiji.

Izvor: B92, Sputnjik

Četvrtak, 05.05.2022.

19:16

Shutterstock/ Andreas Wolochow

Na javnim i privatnim zgradama može da se vijori samo bugarska zastava, u suprotnom je reč o veleizdaji, izjavio je predsednik partije Kostadin Kostadinov.

Kako se navodi, to su uradila dva muškarca pomoću kamiona sa dizalicom i korpom.

Na svom kanalu na Jutjubu lider Vozroždenija izrazio je sumnju da je odluka o postavljanju ukrajinske zastave uopšte bila doneta.

On je istakao da će partija vratiti zastavu ukrajinskom ambasadoru Vitaliju Moskalenku i dati dobar primer kako je strane zastave "potrebno poštovati, a ne spaljivati".

"Mi u 'Vozroždeniju' poštujemo strane simbole. Smatramo da ta zastava ima svoje mesto, a to je ambasada Ukrajine. Njoj nije mesto na zgradi javne bugarske institucije niti na mestu zgrade opštine prestonice. S velikim poštovanjem odnećemo ovu zastavu ukrajinskom ambasadoru kako bi je postavio u svom dvorištu", naglasio je Kostadinov.

On se obratio gradonačelniku Sofije Jordanki Fandikovoj i njenim kolegama, apelujući da se strane zastave ne ističu u Bugarskoj. Prema rečima političara, slični postupci predstavljaju veleizdaju.

Predsednik Opštinskog odbora Sofije Georgi Georgijev okarakterisao je aktivnosti Vozroždenija kao grubo zadiranje u demokratiju. On je rekao da su zastavu vratili na mesto nekoliko minuta nakon protesta Vozroždenija.

"Neka se poslanici bave izglasavanjem zakona u Narodnoj skupštini umesto što se penju na dizalice. Mogu da skinu i božićne ukrase", ogorčen je Georgijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: