Priprema za moguće vanredne situacije

Uprkos provokacijama proruskih separatista poslednjih dana Moldavija ne vidi neposrednu pretnju od prelivanja nemira iz Ukrajine.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2022.

13:00

Priprema za moguće vanredne situacije
EPA-EFE/DUMITRU DORU

Ipak, ta zemlja pravi planove za vanredne situacije i pesimistične scenarije, izjavila je danas predsednica te zemlje Maja Sandu.

Prošlonedeljne optužbe koje su na račun Kijeva uputili proruski separatisti iz samoproglašene Pridnjestrovske Moldavske Republike, a u kojima se tvrdi da su ukrajinske snage odgovorne za brojne napade i eksplozije izazvale su strahovanje da bi i Moldavija mogla biti uvučena u ukrajinski sukob, prenosi Rojters.

Sandu i njena prozapadna vlada okrivili su za ove incidente "ratnohuškačke separatističke frakcije" u otcepljenom Pridnjestrovlju.

Predsedniva Moldavije je osudila i komentar jednog ruskog generala koji je rekao da je jedan od ratnih ciljeva Moskve zauzimanje ukrajinske teritorije i povezivanje sa separatistima u Moldaviji.

Kijev je ranije optužio Moskvu da pokušava da uvuče Moldaviju u rat, a Kremlj je izrazio zabrinutost zbog situacije u separatističkom regionu Moldavije u kojem je Rusija nakon kolapsa SSSR stacionirala stotine svojih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: