Turska napala – objavljen prvi snimak VIDEO

Turska je objavila prvi snimak vojne operacije protiv militanata Kurdistanske radničke partije, koja je počela u nedelju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2022.

12:21

Turska napala – objavljen prvi snimak VIDEO
EPA-EFE/Yahya Nemah

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je snimak svoje vojne ofanzive na kurdske snage u severnom Iraku, a ministar odbrane te zemlje je izjavio da će borbe trajati "dok poslednji terorista ne bude neutralizovan".

Turska vojna operacija u severnom Iraku postigla je sve ciljeve, rečeno je na kratkom brifingu za novinare u Ankari, uz napomenu da turske snage gađaju kurdske militante u iračkom Kurdistanu.

"Vojska je izvestila da je ubijeno mnogo terorista kao i da je uništeno dosta meta povezanih s njima. Do sada, svi planirani ciljevi su postignuti", izjavio je turski ministar Hulusi Akar.

Podsetimo, Ankara je u nedelju uveče pokrenula najnoviju kampanju protiv militanata, koje smatra teroristima.

Turska, članica Severnoatlantske aliijanse, naziva napad "specijalnom operacijom“. SAD i njihovi zapadni saveznici tek treba da traže sankcije protiv Ankare.

Video-snimak prikazuje borbene avione, jurišne helikoptere, artiljeriju i kopnene snage u akciji. Većina snimaka snimljena je opremom za noćno osmatranje.

Turska kampanja, nazvana operacija "Čelična kandža“. To je prekogranična akcija turskih snaga na mete kurdskih militanata u severnom Iraku.

Ankara smatra Radničku partiju Kurdistana (PKK) i miliciju sirijskih Kurda (IPG) terorističkim organizacijama.

Operacija koja je u toku bila je fokusirana na regione Metina, Zap i Avasin-Basjan, izvestila je turska vojska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: