Grčka odbila Ukrajinu

Grčka je odbila neformalni zahtev Ukrajine da pošalje svoje zastarele raketne sisteme TOR-M1 i Osa-AK iz sovjetske ere.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2022.

17:00

Grčka odbila Ukrajinu
EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Grčka smatra da bi oni i dalje mogli da budu potrebni njenim oružanim snagama.

Odbijanje dolazi dan nakon što je načelnik grčkog generalštaba Konstantinos Floros isključio "svaku mogućnost da se odobri ili odloži oružje koje slabi odbranu zemlje".

Pozivajući se na izvore, dnevnik Katimerini izveštava da se neformalni zahtev odnosio na raketne sisteme TOR-M1 i Osa-AK iz sovjetskog doba.

Iako bi ovi sistemi, koji su u vlasništvu grčke vojske i vazduhoplovstva, morali da budu nadograđeni da bi ostali u funkciji (TOR-M1 su kupljeni 2001, a OSA-AK 1992), što je trošak koji je u sadašnjim okolnostima previsok, "oni i dalje služe nekim od potreba PVO zemlje", objasnili su izvori.

Što se tiče razgovora o potrebi Ukrajine za S-300, isti izvori su otkrili da Atina još nije dobila zahtev da u Ukrajinu pošalje bilo koji od svojih protivvazdušnih raketnih sistema S-300 ruske proizvodnje, koji se nalaze na Kritu.

Početkom marta Grčka je poslala kalašnjikove i lansere u Ukrajinu, zajedno sa humanitarnom pomoći.

Većina Grka smatra da je slanje bila greška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: