Napetost na vrhuncu – demonstranti spremni za obračun, pojačano pristvo policije u Otavi

Stotine demonstranata koje su blokirale ulice Otave nezadovoljni merama protiv koronavirusa spremni su na mogući obračun sa policijom danas.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.02.2022.

16:20

Napetost na vrhuncu – demonstranti spremni za obračun, pojačano pristvo policije u Otavi
Foto: Profimedia

Napetost je na vrhuncu skoro tri nedelje nakon početka protesta koji su poljuljali reputaciju Kanade o uljudnosti i poštovanju prava- policija je pak pojačalka pristvo u Otavi.

U prestonici ispred zgrade parlamenta radnici su počeli da montiraju ogradu a čini se da je od jutros veći broj policijaca na ulicama nego inače.

Otava predstavlja poslednje uporište "Konvoja slobode" nakon višenedeljnih demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze ka SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama i stvorile političku krizu kanadskom premijeru Džastinu Trudou koji je trebalo da se obrati parlamentu jutros.

Policija Otave juče je delila pamflete sa upozorenjem demonstrantima da će se ukoliko odmah ne napuste položaje biti uhapšeni i pretrpeti druge sankcije, a šef policije je izjavio da namerava da prekine protest i uskoro vrati centar grada.

Upozorenja nisu obeshrabrila demonstrante, vozače kamiona i građane koji ih podržavaju, pa je jedan od vođa protesta ispred kabineta jutros poručio da ne odustaju od zahteva da se u državi ukinu kovid ograničenja i da nema tih kamiona za vuču u Kanadi koji će moći da pomeri njihove kamione sa blokade.

Policija je pojačala pristvo u Otavi

Foto: Profimedia
Policija je pojačala prisustvo u centru Otave, a kamiondžije strahuju da je to uvod u gušenje njihovog skoro tronedeljnog protesta i blokada ulica zbog kanadskih mera protiv kovid 19.

Prema podacima od utorka, koje su saopštili zvaničnici Otave, oko 360 vozila i dalje je uključeno u blokadu gradskog jezgra, što je pad sa 4.000 koliko ih je najviše bilo, a mnogo stanovnika Otave je nezadovljno što im je onemogućena sloboda kretanja.

Mnogi demonstranti u samozvanom "konvoju slobode" reagovali su na ova upozorenja sa podsmehom i poručili da neće odustati od svojih ciljeva, navodi AP.

Otava predstavlja poslednje uporište ovog pokreta, nakon nedelja demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze Kanade i SAD, nanele ekonomsku štetu ovim zemljama, a prouzrokovale su i političku krizu za premijera Trudoa.

Trudo pozvao na zamrzavanje računa

Upozorenja policije stigla su dva dana nakon što se Trudo pozvao na kanadski Zakon o vanrednim situacijama i proširio ovlašćenja vlade da zabrani blokade na graničnim prelazima, aerodromima i u Otavi, da zamrzne lične i poslovne bankovne račune kamiondžija i suspenduje njihove dozvole.
"Krajnje je vreme da se sa ovim nezakonitim i opasnim aktivnostima prestane", izjavio je premijer Džastin Trudo u parlamentu. On je naveo da je zbog protesta kamiondžija "ugrožena kanadska ekonomija i odnosi sa trgovinskim partnerima", i naglasio da su oni su pretnja po javnu bezbednost.

Protesti na mostu Ambasador i u Otavi nazvani "konvoj slobode" inspirisali su slične demonstracije u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji, a očekuju se i u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: