Atentati na državnike - ko su potencijalni naručioci i izvršioci? VIDEO

Beograd -- Bezbednosne službe i pripadnici MUP, preduzeli su sve mere da se zaštiti predsednik Aleksandar Vučić, na koga se, prema informacijama Evropola, sprema atentat.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

TV Prva je istraživala koliko koštaju atentati na državnike, kako se finansiraju, ali ko bi mogao biti nalogodavac atentata.

Mediji i javnost u Srbiji prepuni su teorija ko bi, kada i kako mogao da izvrši atentat na predsednika Srbije. U toku je lociranje mafijaškog bosa Radoja Zvicera, koji je, prema podacima Evropola, okupio grupu svojih odbeglih saradnika kako bi platili i organizovali ubistvo šefa države. Cifra koja se spominje iznosi milion dolara.

"Ova informacija od milion dolara može da bude objektivna, ali može da bude i mala za metu ranga predsednika države", rekao je Mladen Radulović, novinar.

Logistika, zatim, narodski rečeno "podmazivanje" svih učesnika zločina ovakvog ranga ipak zahteva mnogo veću sumu novca.

"Potrebno je najpre izvršiti medijsku pripremu, potrebno je spremiti logistiku. Učešće u atentatu ovakve vrste povlači višedecenijske kazne robije, praktično doživotni zatvor", rekao je Radulović.

Atentat na Aleksandra Vučića bio je detaljno osmišljen, a organizatori su planirali da predsednik bude ubijen u prvoj polovini februara, na nekom javnom skupu, jer bi tada njegovo "bezbednosno" pokrivanje bilo znatno teže nego obično. Uprkos priči da bi mogao da se krije u Južnoj Americi, čini se da je Zvicer trenutno najsigurniji u Crnoj Gori. Sumnja se da su mentori vođe "kavačkog klana" u Podgorici, a da informacije izvlači od saradnika iz crnogorske agencije za nacionalnu bezbednost.

"Mafijaške strukture u Crnoj Gori su itekako povezane sa tom agencijom. Ne postoji ni jedna aktivnost mafije u Crnoj Gori, a da operativci agencije za nacionalnu bezbednost nisu u toku", rekao je Srđan Perišić, geopolitikolog.

U strukturu crnogorske agencije za bezbednost, duboko je infiltriran britanski MI6. Da li onda spoljni faktor organizacije planiranog atentata treba tražiti u Velikoj Britaniji?

"Velika Britanija vodi najperfidniju politiku, od svih zemalja, prema Srbiji. S jedne strane daje podršku Srbiji, predstavlja se kao saveznik, a s druge strane njene tajne službe učestvuju u atentatima na srpske političke i druge javne ličnosti", dodao je Perišić.

Politika Britanije poslednje tri decenije daje ogromnu podršku Milu Đukanoviću.

"I sada je usmerena na odbranu te politike koju on personifikuje", rekao je Perišić.

U Prištini i u Butmiru kod Sarajeva postoji stalni nadzor jedinica MI6, ali ta tajna služba najprisutnija je u Crnoj Gori, što može navesti na sumnju da organizatorima leđa čuva britanska tajna služba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu