Atina paralisana; Na ulice izašla i vojska FOTO/VIDEO

Snežni pokrivač je prošle noći prekrio čitavu grčku prestonicu, ometajući vazdušni saobraćaj i zarobivši desetine vozača na auto-putu.

Izvor: B92, Blic, RTS
Podeli
Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas
Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

Najdramatičnija situacija je na auto-putu Atika odos, obilaznici oko Atine koja povezuje prestonicu sa aerodromom, na kojoj je trenutno na stotine vozila i dalje zarobljeno, javlja grčki portal Katimerini, a prenosi Blic.

Spasilačke ekipe su se borile čitave noći da oslobode stotine vozača u trenutku kada je oluja, po imenu Elpida, zahvatila Grčku i prekrila Atinu debelim slojem snega, prenosi agencija Rojters.

U akciji spasavanja učestvuju jedinice kopnene vojske sa teškom mehanizacijom i sanitetska vozila.

Tanjug/Antonis Nikolopoulos/Eurokinissi via AP
Tanjug/Antonis Nikolopoulos/Eurokinissi via AP

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides je za takvu situaciju na obilaznici okrivio kompaniju koja je zadužena za tu saobraćajnicu, navodeći da su njeni čelnici na više sastanaka sa predstavnicima vlade uveravali da će imati dovoljno opreme kako bi put ostao otvoren za saobraćaj.

"Mislim da moramo utvrditi odgovornost. To ću predložiti premijeru", izjavio je ministar.

Grčki mediji prikazali su snimak vojnika koji dele hranu, vodu i ćebad nekima od vozača dok je temperatura padala tokom noći.

Vozači zarobljeni satima

Oko 5.000 vozača sate je provelo zarobljeno u automobilima na niskim temperaturama na auto-putu Atiki odos.

Neki od vozača su rekli da su u ponedeljak bili zarobljeni u automobilima više od 20 sati, a u objavama na društvenim mrežama moglo se videti na desetine ljudi kako hodaju kroz sneg, uključujući i roditelje sa malom decom.

Automobile i kamione su ostavljali pored puta, hodajući u potrazi za skloništem.

Kompanija koja održava auto-put se izvinila i saopštila da će sprovesti detaljnu istragu o tome zašto su se sistemi za hitne slučajeve pokvarili, uprkos ponovljenim upozorenjima na nepovoljne uslove u nedelji koja je prethodila snežnoj oluji.

Nadležne službe čiste auto-put od snega i leda, a dizalicama pokušavaju da pomere ostavljene automobile i kamione.

Policija je upozorila vozače da ne bi trebalo da izlaze na ulice Atine bez lanaca za sneg, jer su uslovi i dalje opasni.

Putnici povređeni, zatvorene škole

Petnaestoro putnika je povređeno kada je jedno šinsko vozilo pokušalo da povuče voz sa oko 200 putnika, koji se zaustavio u velikom snegu u centralnoj Grčkoj.

Dvojica povređenih su u teškom stanju, izjavio je jedan policijski zvaničnik.

Železnički i autobuski saobraćaj u Atini su obustavljeni, a zatvoreni su i objekti za vakcinaciju protiv kovida 19 u širem regionu Atine i na obližnjem ostrvu Evija, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Državne službe, škole, prodavnice i banke koje nisu neophodne u te dve oblasti i na mnogim grčkim ostrvima, uključujući Krit, takođe će danas biti zatvorene, jer se očekuje da će hladno vreme potrajati do sutra.

Grčki avio-prevoznik “Egejan erlajns” otkazao je juče gotovo sve osim pet letova i najavio je da će raspored verovatno biti poremećen danas i sutra.

U regionu Atike su neka područja trenutno bez struje usled oštećenja prouzrokovanih kotinuiranim snežnim padavinama.

Grčka vlada je današnji dan proglasila državnim praznikom u javnom i privatnom sektoru, nakon što je veliki snežni pokrivač blokirao čitavu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu