Poziv koji se ne odbija

Nakon ostavke makedonskog premijera Zorana Zaeva, na Kosovu i Metohiji počinju da odzvanjaju pozivi Aljbinu Kurtiju da sledi njegov primer.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo da sledi primer Zorana Zaeva i da nakon loših izbornih rezultata podnese ostavku. Spahiu ukazuje da je Pokret Samoopredeljenje na nedavnim lokalnim izborima izgubio podršku više od polovine birača, u odnosu na parlamentarne izbore održane početkom ove godine, a kao razlog tome navodi izneverena očekivanja građana.

"Pre osam meseci Samoopredeljenje je imalo 400.000 glasova, sada na lokalnim izborima je dobilo 160.000, to je velika razlika. Glavni razlog za to su neispunjena obećanja. Na primer, Kurti je obećao da će dijaspora glasati u konzulatima i ambasadama, imao je rok osam meseci da uvede taj zakon, to se nije dogodilo. Naravno da je dijaspora potpuno izneverena time. Zatim proširenje puta Priština-Mitrovica koje traje već 14 godina, ali je svake godine barem kilometar građen, ali u toku ovih osam meseci nije se pomerio ni za metar. Kako očekivati da građani Vučitrna ili Mitrovice glasaju za stranku za koju vide da nije sposobna da radi u njihovom interesu”, rekao je Spahiu, dodajući da su izneverena očekivanja građana i po pitanju spoljne politike.

On navodi da je za vreme premijerskog mandata Zaev delovao u interesu svoje zemlje, ali da građani to nisu prepoznali, zbog toga njegovu ostavku ocenjuje kao dostojanstven potez.

"Za jedno društvo je normalno da praviš korake koji su za dobrobit zemlje, a narod ne može da vidi daleko svoje interese kao što može videti njegova elita. Zaev je političar sa dostojanstvom, dao je ostavku sa pozicije premijera i sa pozicije šefa partije. To je jedna pouka za političare u regionu, kako treba da se ponašaju i kako treba da rade za interes svoje zemlje i kako treba da rade ukoliko ih narod ne shvata”, zaključio je Spahiu.

Pročitajte još:

Severna Makedonija rekla svoje; Zaev podneo ostavku, opozicija traži vanredne izbore

Ko će zameniti Zaeva?

"Kurti bi trebalo da se ugleda na Zaeva"

Nešto ranije, Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša takođe je rekao je za Kosovo onlajn da bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo da podnese ostavku.

Prema njegovim rečima, Kurti bi to trebalo da uradi po ugledu na premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, koji je izgubio lokalne izbore, ukoliko "Samoopredeljenje" u drugom krugu loklanih izbora ostvari loš rezultat.

"Kurti bi trebalo da uradi isto što i Zaev, da se ugleda na njega i podnese ostavku na mesto premijera i lidera partije, ukoliko njegovo Samoopredeljenje i u drugom krugu lokalnih izbora ostvari loše rezultate. To bi bila moralna stvar, ali da li će to i uraditi, ne verujem", rekao je Beriša.

Podsećamo, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je sinoć ostavku na sve funkcije posle lošeg rezultata koje je njegova stranka SDSM ostvarila u drugog krugu lokalnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu