Poruka iz Republike Srpske: "Neće niko ići od Srba i to je to"

Uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske poruka – niko od Srba neće učestvovati u radu ovog doma.

Izvor: RTRS

Nedelja, 19.09.2021.

22:30

Poruka iz Republike Srpske:
FOTO: Profimedia

To znači da će se srpski poslanici striktno držati zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske. Nema učešća u radu zajedničkih institucija sve dok nametnuti Inckov zakon ne bude stavljen van snage.

U sali za zasedanje Predstavničkog doma neće biti predstavnika Srba. To je, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, jasan politički stav.

"Neće niko ići od Srba i to je to. To što Izetbegović kaže ispuhaće ili kao Željko Komšić koji priča da je to godišnji odmor, sad ćemo videti jel godišnji odmor nisu više godišnji odmori. Postoji jasan politički stav", poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Tom stavu, koji je definisan i zaključcima parlamenta Srpske, svi poslanici iz Srpske ostaju potpuno privrženi. Ovo nije blokada rada, već izražavanje stava, kategorični su iz SNSD-a. "Da li smo mi u zgradi ili pored zgrade to je sekundarno pitanje u odnosu na suštinsko. A to je da li će se u ovoj zemlji početi primenjivati ustavni a zatim i ostali principi demokratske države", smatra Snežana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba pozvao je sve poslanike iz Republike Srpske da pre samog početka sednice održe još jedan sastanak i potvrde dogovor.

"Nećemo dozvoliti da volja Narodne Skupštine koja je izglasana velikom većinom i izjava koju smo potpisali svi zajedno predsjednici i pozicije i opozicije bude na bilo koji način omalovažena", poručio je Stevandić.

Dileme nema da je ovo pitanje o kojem već gotovo tri mjeseca na političkoj sceni u Srpskoj postoji konsenzus i nema podela na vlast i opoziciju.

"Nema učešća u donošenju bilo kakvih odluka u zajedničkim institucijama, dok se ova situacija u vezi sa potpuno bespotrebno nametnutim zakonom ne reši", smatra Branislav Borenović, poslanik u PD PS BiH (PDP).

Nenad Nešić poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (DNS) smatra da je bitno poslati iz Parlamenta BiH sliku da jedinstvo po pitanju nametnutog Inckovog zakona nije narušeno.

"Nemamo nameru da odustanemo od zahteva, a to je da se nametnuti zakon povuče", dodao je Nešić.

Međutim, SDS-ov Mirko Šarović, uoči sednice poručuje da ne postoji nikakav formalni dogovor o neučešću na zasedanju.

Odmah je usledio odgovor iz SNSD-a.

Ne sporeći pravo poslanicima drugih klubova i grupa da sami donesu odluku o tome da ći će učestvovati u radu, Snežana Novaković Bursać upozorava da nije dobro da se ponašaju različito, jer, kako navodi, javnost očekuje da budu jedinstveni.

Zamenica predsedavajućeg Predstavničkog doma, Borjana Krišto ističe da nije dobro da ovaj dom radi bez predstavnika jednog od tri konstitutivna naroda.

"Mi poslovnikom možemo raditi. Ako imamo kvorum možemo se izašnjavati i donositi odluke. S tim da u ovom delu, ako svi sudeluju nema opet odluka. Odluke se mogu doneti prostom većinom, koja bi uključivala jednu trećinu glasova iz Republike Srpske. Ako toga nema, nema ni usaglašavanja na Kolegijumu. Bez usaglašavanja na Kolegijumu, nema ni drugog kruga glasanja", smatra ona.

To zapravo znači da, nijedan akt u Predstavničkom domu ne može biti donesen ako Srbi ne učestvuju u njegovom radu. I tako će biti sve dok se ne reši pitanje Inckovog zakona, zbog kojeg je, prema rečima Milorada Dodika, već počela hajka na Srbe.

"Ja sam već da znate izračunao da imam devet prijava za negiranje genocida, dve neke dame N.N. lica iz Tuzle tuže Milorada Dodika, pa molim vas to je hajka", rekao je Dodik.

Podsećamo, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Odmah nakon toga, parlament Srpske, usvojio je Zakon o dopuni Krivičnog zakonika i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: