"Talibani prekršili obećanja"

Kabul -- Talibani su već prekršili svoja obećanja koja se tiču zaštite žena i ljudskih prava, saopštio je ambasador odlazeće vlade Avganistana Nasir Ahmad Andiša.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

"Talibani su se zarekli da će poštovati ženska prava, ali ženska prava nestaju iz pejzaža", rekao je u Ženevi Nasir Ahmad Andiša, koji će ostati akreditovan u organima UN-a uprkos raspadu vlade koju predstavlja.

On je optužio talibane da su izvršili "široko rasprostranjene zločine" u dolini Panšir i rekao da sprovode ciljana ubistva, kao i vansudska pogubljenja, uključujući i nad dečacima.

Imenovanje nove privremene talibanske vlade "podriva političku i društvenu raznolikost nacionalnog jedinstva Avganistana", rekao je Andiša.

On je istakao da vladu u Kabulu u potpunosti čine muškarci i pretežno članovi paštunske etničke grupe koja čini glavnu bazu podrške talibana, ali čini manje od polovine avganistanskog stanovništva.

"Narodu Avganistana potrebna je akcija međunarodne zajednice više nego ikad," poručio je on.

Sa druge strane, talibani su porekli da su počinili zločine u Panširu. Talibani kažu da podržavaju ženska prava u muslimanskom kontekstu, te da će nova privremena vlada konsultovati stanovništvo o inkluzivnom budućem stalnom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 430 idi na stranu