EU: Ne zaustavljati deportaciju odbijenih azilanata

Brisel -- Šest država članica EU poslalo je pismo Evropskoj komisiji u kojem pozivaju da se ne zaustavlja deportacija odbijenih tražilaca azila iz Avganistana.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JAVIER FUENTES FIGUEROA
EPA-EFE/JAVIER FUENTES FIGUEROA

Pročitajte i:

Danska: Azilanti, ne možete da ostanete u Evropi

Spaljena baraka, azilanti u hotelu

Evropska komisija je saopštila da je primila pismo i da će blagovremeno odgovoriti. Očekuje se da će se to pitanje pojaviti na onlajn kriznom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU koji se održava 18. avgusta, a na kojem će se, kako je najavljeno, uglavnom diskutovati o porastu ilegalnih prelazaka granice iz Belorusije u Litvaniju, članicu EU.

"Zaustavljanje povratka šalje pogrešan signal i verovatno će motivisati još više avganistanskih državljana da napuste svoj dom i krenu put EU", navodi se u pismu datiranom 5. avgusta čije su potpisnice Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Grčka i Nemačka, a u koje je agencija Rojters imala uvid.

"Zbog toga apelujemo na vas i vaše timove u Komisiji da intenzivirate razgovore sa avganistanskom vladom o tome kako se povratak u Avganistan može nastaviti u narednim mesecima", dodaje se u tom pismu.

Poljska i Letonija su, takođe, primetile povećan priliv imigranata iz Belorusije. Od 2015. godine, oko 570.000 Avganistanaca zatražilo je azil u EU, navodi se u pismu šest zemalja EU, od čega 44.000 samo u 2020. godini. Šest članica EU pozvalo je blok da razmotri mogućnost pružanja najbolje podrške izbeglicama u susednim zemljama kroz povećanje saradnje sa zemljama kao što su Avganistan, Pakistan i Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu