Moskva poručila Zapadu: Vreme je da odgovarate

Rusija je više puta pokušavala da skrene pažnju međunarodne zajednice na situaciju u vezi sa ljudskim pravima u Ukrajini.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depostiphotos/matwey
Foto: Depostiphotos/matwey

Pročitajte još:

Moskva o licemerju Zapada i 2013. godini; "Svima su poznati mešanje Rusije i ubistva"

"Zapad je prešao sve crvene linije"

Zapadne zemlje odabrale su da ignorišu to, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom podnošenja međudržavne žalbe protiv Ukrajine Evropskom sudu za ljudska prava.

Prema njenim rečima, Moskva je na svim međunarodnim platformama neprestano govorila o "alarmantnoj situaciji" u Ukrajini.

"Pokrenuli smo to pitanje pred liderima regionalnih udruženja čiji smo članovi, ali koja imaju očigledan uticaj na Ukrajinu. Dali smo sve od sebe da skrenemo pažnju na tu alarmantnu situaciju koja je samo degradirala u javnom prostoru.

Kao što znate, izvršne vlasti, predstavnici zakonodavstva naše zemlje zvonili su na uzbunu dugi niz godina", istakla je Zaharova za televiziju "Rusija 1".

Kao odgovor na to, zapadne zemlje su "pokazale apsolutno, potpuno nepoštovanje osnovnih principa ljudskih prava koje Zapad koristi kao svoju glavnu ideologiju", ocenila je portparolka.

"Kolektivni Zapad mnogo godina nije samo bio pokrovitelj, već je upravljao Ukrajinom. Osim retkih izuzetaka, nisu želeli da razgovaraju o toj temi, nisu hteli da registruju činjenice, nisu želeli da daju ocene, izbegavali su razgovor i diskusiju", objasnila je ona.

Kako je rekla, žalba Rusije protiv Ukrajine ne može se zanemariti - zapadne zemlje moraju da odgovaraju za svoje reči.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

"Upravo ljudska prava, kao sfera problema, za zapadne zemlje je na prvom mestu", izjavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, zapadni svet tvrdi da pitanja zaštite ljudskih prava, humanizma i demokratije stavlja iznad problema finansija, poslovanja, ekonomije i bezbednosti, i stoga Zapad mora da "odgovara za svoje reči u praksi".

"Može da se učini da informacije koje dolaze iz Rusije i ruskih predstavnika ne dopiru, na primer, do zapadne publike, ali ne sme da se desi da materijali poslati Evropskom sudu za ljudska prava budu ignorisani", naglasila je Zaharova.

Rusija je u četvrtak prvi put u istoriji podnela Evropskom sudu za ljudska prava međudržavnu žalbu protiv Ukrajine zbog kršenja Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema navodima Državnog tužilaštva, žalba se "odnosi na događaje koji su usledili nakon nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 441 idi na stranu