"Nisam albanski lobista, Bajden neće da ruši Kurtija zbog ZSO"

Profesor s Univerziteta u Njujorku i novinar Alon Ben Meir navodi da izjava ambasadora Filipa Kosneta “u vezi sa formiranjem ZSO nije u saglasju sa stavom SAD".

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

11:59

EPA-EFE Kushtrim Ternava

Kao i da je kosovski premijer Kurti u pravu što ne želi da dopusti formiranje ZSO.

Kako navodi Meir, formiranjem ZSO “teritorija obuhvaćena Zajednicom došla bi pod kontrolu Srbije”.

“SAD priznaju Kosovo kao što je danas i nema potrebe za formiranjem ZSO, tako da je Kurti u pravu”, kaže Ben Meir.

Kako dalje navodi, SAD sa Bajdenom su potpuno drugačije nego što je bilo za vreme Trampa.

"Sve što je Tramp radio, radio je za sebe. Kada su dvojica lidera (Vučić i Hoti) došla u Vašington, parče papira koje su potpisali nije bilo vredno ni samog papira. Tramp je to uradio zbog sebe, ne zbog Kosova ili Srbije nego kako bi pokazao da je mirotvorac. Ništa se od tada nije dogodilo od tzv. normalizacije. Bajden nije u poslu da svrgava vlade, posvećen je kosovskoj nezavisnosti i ne pomišlja da obara slobodnu demokratsku izabranu vladu, kakva je ova sada na čelu sa Kurtijem", navodi on u intervjuu za Kosovo onlajn.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Srbija ne prizna Kosovo, odgovara:

"Da sam premijer Kurti, fokusirao bih se na domaće poslove, socijalne, političke reforme, posvetio sudstvu da ostane nezavisno, pravima žena, borbi protiv korupcije... EU i SAD to očekuju od Kosova. Pregovori Kosova i Srbije moraju da se baziraju na tome da na kraju vode priznanju Kosova od strane Srbije u trenutnim granicama, bez uspostavljanja Zajednice ili menjanje granica".

Ističe da je budućnost Srbije sa EU, ne sa Rusijom, i svi koji kažu drugačije ne razumeju.

"Nema budućnosti Srbije u ruskom kampu, već sa zapadnom Evropom. Ako hoćete da postanete članica EU, ne možete da tražite Zajednicu sa izvršnim ovlašćenjima, jer ideja EU je da nema razlike i da su svi jednaki", kaže.

Dododaje: "Ja apsolutno nisam lobista. Nezavistan sam, profesor i novinar, samo se slažem s pozicijom Kosova, koje je nezavisna država, nastala iz strašnih zločina i genocida koje je Srbija počinila nad Albancima i to niko ne može da porekne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: