Premijer prelazne vlade Libije zatražio međunarodnu pomoć

Premijer prelazne vlade Libije Abdulahmid Dbeibeh zatražio je da međunarodna zajednica pomogne da strani borci, plaćenici napuste teritoriju zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

18:31

Premijer prelazne vlade Libije zatražio međunarodnu pomoć
Ilustracija: Depositphotos/fiftycents

On je to zatražio u Berlinu tokom međunarodnog mirovnog skupa posvećenog Libiji.

Razgovori su bili usmereni na međunarodnu podršku u organizovanju i održavanju izbora planiranih za decembar ove godine, na odlazak stranih plaćenika iz Libije i objedinjavanje oružanih snaga koje su sada podeljene u suprotstavljene frakcije u toj zemlji, prenosi Rojters.

Dbeibeh, koji je uz podršku UN u martu imenovan za premijera vlade nacionalnog jedinstva, upozorio je na sastanku da je loša bezbednosna situacija ugrozila tranziciju.

"Postoji zabrinutost zbog političkog procesa koji se u nekim oblastima oslanja na oružanu silu i plaćenike i na prisustvo terorista", predočio je premijer prelazne vlade.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da svi učesnici žele da budu sigurni da postoji međunarodna podrška.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da planirani izbori u Libiji moraju biti održani.

"Podžavamo cilj o suverenoj, stabilnoj, ujedinjenoj i bezbednoj Libiji bez stranog mešanja", rekao je Blinken.

Uz pomoć Ujedinjenih nacija, Libija je tokom protekle godine napravila brz napredak u prevazilaženju haosa i nasilja koje je u jednoj fazi pretilo da preraste u regionalni sukob velikih razmera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: