Upozorenje: Naredna tri dana "pakao", u četvrtak padaju rekordi

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje da se u naredna tri dana na teritoriji naše zemlje očekuju visoke temperature.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

10:55

Upozorenje: Naredna tri dana
EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

"Od danas, veoma toplo vreme sa temperaturom (i jutarnjom i dnevnom) znatno iznad proseka za ovaj period godine. Najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se u intervalu od 36 do 38 stepeni celzijusa, a u četvrtak ponegde i do 40 °C. Manji pad temperature očekuje se od petka 25. juna", naveo je RHMZ.

"Takođe i u Beogradu veoma toplo i sparno, sa najvišom temperaturom do petka u intervalu od 37 do 40 stepeni celzijusa", dodaje se u upozorenju.

Meteorolog Marko Čubrilo takođe smatra da su pred nama topli dani.

Od utorka do petka nad regionom pretežno sunčano i veoma do ekstremno toplo. Maksimumi će do srede uglavnom biti od 32 do 36 stepeni celzijusa, lokalno i do 38, dok bi u četvrtak bili između 33 i 38, lokalno i do oko 40 stepeni celzijusa te bi apsolutni rekordi za mesec jun ponegde mogli biti oboreni. Zbog pregrejanosti amtosfere svaki dan može biti lokalnih razvoja nestabilnosti uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode", naveo je Čubrilo na "Fejsbuku".

Kako ističe, u utorak je najveća šansa za lokalne nepogode.

"U utorak najveća šansa za te pojave stoji nad planinskim delom središnje i istočne Srbije, u sredu je ona generalno dosta niska nad celim regionom, dok bi u četvrtak ponovo planinska oblast većeg dela Srbije mogla imati izolovane ali vrlo jake grmljavinske pljuskove. Kako će reč biti o naglim, eksplozivnim, razvojima, nema modela koji može tačno predvideti gde će se oni pokrenuti. Vetar uglavnom slab, osim u zoni pljuskova kada će nakratko biti olujan i promenljiv", navodi Čubrilo.

Kako kaže, Čubrilo smatra i da nas za naredni vikend čeka toplo vreme.

"Za naredni vikend toplo, ali ipak malo svežije uz maksimume koji bi se uglavnom zadržavali ispod 30 stepeni celzijusa te bi i noći, koje će ovih dana biti neugodno tople, postati malo svežije. Oko 27. juna ponovo toplije ali verovatno ne ekstremno kao sada, dok je novo osveženje moguće početkom jula", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: