Dok sirene upozoravaju - ginu civili na obe strane

Raketiranje Izraela se nastavlja, a izraelske kopnene snage pridružile su se avijaciji u uništavanju strateških ciljeva Hamasa.

Izvor: DW
Podeli
Foto: Tanjug AP Photo/Ariel Schalit
Foto: Tanjug AP Photo/Ariel Schalit

Za to vreme ginu civili na obe strane.

U napade na strateške ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze uključile su se i kopnene snage izraelske vojske. Oklopne jedinice, artiljerija i bespilotne letelice bombardovale su tunel koji je Hamas godinama gradio i koji je, kako je saopštio portparol izraelskih oružanih snaga Džonatan Konrikus, prerastao u pravi "grad ispod grada".

Još nisu poznate razmere razaranja. Izraelsko vazduhoplovstvo ciljano je napadalo utočišta lidera Hamas, a iz Pojasa Gaze moglo se čuti da je više komandanata tog radikalnog pokreta poginulo.

Foto: Tanjug AP Photo/Ariel Schalit
Foto: Tanjug AP Photo/Ariel Schalit

U napadima na tako gusto naseljeno područje kao što je Pojas Gaze neminovno je da ima i civilnih žrtava: agencija AP prenosi snimke iz odeljenja intenzivne nege bolnice Šifa s ranjenom decom, a direktor bolnice Mohamad Abu Selmia izjavlčjuje: "Kod nas na tretmanu su većinom teško ranjeni, među njima su i žene, deca i starci, ljudi svih uzrasta. Mnogo je rana od šrapnela, a morali smo i deci da amputiramo ruke ili noge".

Povrh toga u toj bolnici često nema električne energije, a nedostaju i lekovi.

"Izrael ima pravo da se brani kad hiljade raketa lete na njegovu teritoriju"

S druge strane, često se može čuti da Hamasa bezobzirno razmešta vojne i strateške položaje u blizini civilnih objekata, a da onda ranjene civile koristi u propagandne svrhe. Istovremeno, ne prestaje raketiranje izraelskih gradova. Pre svega su na meti izraelska naselja u blizini granice sa Pojasom Gaze.

Stanovništvo se poziva da ostane u skloništima.

Izraelski generalštab navodi da je od početka napada iz Pojasa Gaze ispaljeno oko 1.800 raketa i projektila, a navodno 430 projektila nije ni stiglo do Izraela već je palo u Pojasu Gaze.

Foto: Tanjug (AP Photo/Khalil Hamra)
Foto: Tanjug (AP Photo/Khalil Hamra)

Čitav niz zemalja ponudio je posredovanje u sukobu, a iz Vašingtona je stigla jasna poruka. U telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, američki predsednik Džozef Bajde je rekao: "Izrael ima pravo da se brani kad hiljade raketa lete na njegovu teritoriju", objavljeno je nakon razgovora. Bajden je takođe dodao: "Očekujem i nadam se da će se to završi što pre".

Mir za Izrael

Pre toga je iz Vašingtona izražena "duboka zabrinutost" i pozvane su obe strane na uzdržanost. Američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken već je naložio Hediju Amru koji je nadležan za to područje da smesta otputuje u region i sastane se s predstavnicima obeju strana.

I zamenica specijalnog predstavnika UN za Bliski istok, Lin Hastings govori o "veoma alarmantnoj situaciji koja ide pogrešnim smerom".

Foto: Tanjug (AP Photo/Tsafrir Abayov)
Foto: Tanjug (AP Photo/Tsafrir Abayov)

U izjavi za DW ona je apelovala na obe strane da prekinu s nasiljem, jer na obe strane najviše trpe civili. Palestinci moraju da prekinu napade, ali i Izrael mora da promeni svoju politiku naseljavanja i odnos prema vlasništvu Palestinaca u području Zapadnog Jordana i Istočnog Jerusalima, kaže Hastings.

Izraelski premijer Netanjahu izjavio je da su oružane snage već napale na stotine ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze i da će ih „ubrzo biti više od hiljadu“.

"Pogađamo Hamas i dalje, i štitimo naše građane. Potrajaće, ali s velikom odlučnošću, odbranom i ofanzivom, postići ćemo naš cilj: mir za Izrael", izjavio je Netanjahu.

Divlje nasilje

Čini se međutim da najveća pretnja miru ne leži na liniji fronta, nego u međusobnim incidentima i izlivima mržnje Izraelaca i Palestinaca širom zemlje. U gradu Lodu u blizini Tel Aviva već u utorak su arapski stanovnici zapalili sinagogu i više automobila.

U gradu Ako na severu arapski državljani Izraela, koji inače čine oko 20 odsto stanovništva te zemlje, napali su jednog Jevreja i teško ga ranili.

Foto: Tanjug /AP Photo/Hatem Moussa
Foto: Tanjug /AP Photo/Hatem Moussa

Nasilja ima mnogo i sa druge strane.

Ove srede grupa jevrejskih ekstremista u predgrađu Tel Aviva izvukla je jednog Palestinca iz njegovog automobila i teško ga povredila.

U predgrađu Bat Jam grupe Jevreja opustošile su prodavnice čiji su vlasnici Arapi. Predsednik te opštine Cvika Brot tvrdi da u tim incidentima ne učestvuje domaće stanovništvo, već da su to došljaci.

U svakom slučaju raspoloženje je u mnogim mestima eksplozivno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu