"To je poziv na nove sukobe na Balkanu"

"Predlog Janeza Janše nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete, izjavio je predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Izvor: Beta
Podeli
stevanovicigor/depositphotos/Ilustracija
stevanovicigor/depositphotos/Ilustracija

Pročitajte još:

Region uzdrman - isplivao dokument o "dovršetku raspada Jugoslavije"

Janšin "non pejper" o "završetku posla", deo drugi: Ako je to tačno, opet može biti rata FOTO

BiH na redu: "Dovršiti raspad" - mirno (ne) može?

Herceg Bosna? "Dodik može izazvati rat"

Neformalni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše da je za krizu na Zapadnom Balkanu najbolje rešenje da se završi proces disolucije Jugoslavije nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete godine, iz kojih Janša izgleda nikada nije izašao, ocenio je Ljajić.

"Ovo je najbolji primer kako nacional – populisti olako potežu za rešenjima, koja na prvih pogled izgledaju jednostavno i logično, a u suštini, umesto jednog, otvaraju na desetine novih problema u regionu", rekao je Ljajić agenciji Beta.

Dodao je da Janša smatra da se državne granice moraju poklapati sa etničkim, što znači da u jednoj državi mogu živeti isključivo pripadnici jedne homogene etničke grupe.

"Ta teorija iz 19. veka nas je i odvela u ratove devedesetih, a Janez Janša bi ponovo, sa pristojne udaljenosti, da posmatra nove etničke sukobe, ili eventualno 'humano preseljenje' stanovništva iz jedne u drugu državu", smatra Ljajić.

Kako je kazao: "Slovenački premijer svakako na ovaj način želi da sebe prikaže važnijim nego što jeste u okviru Evropske unije, ali više od toga zabrinjava činjenica da je on predsednik vlade zemlje koja je danas članica EU".

"Ova izjava Janeza Janše mnogo više govori o stanju u EU, nego o samom Janši, koji je inače celu svoju političku karijeru obeležio skandalima i političkim egzibicionizmom", rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu