Osuđenici dobrovoljci u bolnicama: Nose boce teške i do 100 kilograma

U Kliničko-bolničkom centru Zemun, koji se nalazi u kovid-sistemu, sedmoro osuđenih izvršava kaznu rada u javnom interesu.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

11:15

Osuđenici dobrovoljci u bolnicama: Nose boce teške i do 100 kilograma
Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC

Od njih su dvoje prekršajno kažnjeni i oni su se dobrovoljno javili da pomažu na dopremanju boca s kiseonikom za najugroženije pacijente. Ostaće i nakon završetka kazne da pomognu.

Oni preuzimaju boce kiseonika, od kojih je svaka teška do 100 kilograma, i kolicima ih prebacuju do predviđenog mesta, a jedan od njih je izrazio želju i da posle isteka kazne ostane volonterski da radi kako bi pomogao zaposlenima u ovoj ustanovi, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Kazna rada u javnom interesu, kao alternativna sankcija, izvršava se tako što se osuđena lica upućuju u javna komunalna preduzeća, domove kultura, bolnice i druge javne ustanove u kojima obavljaju poslove u korist društvene zajednice na osnovu ugovora o saradnji.

Ugovorom između Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i javnih ustanova je predviđeno da lica obavljaju poslove u javnom interesu, kao što su čišćenje i uređenje zelenih površina, parkova, staza, farbarsko-molerskih poslova…

Uprava ukazuje da je lični doprinos osuđenika u borbi sa koronavirusom veliki, imajući u vidu da su osuđeni u više zavoda još na početku pandemije počeli da izrađuju maske, odela, nazuvice, kape i da je samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvedeno skoro milion komada zaštitne opreme.

Takođe, osuđena lica su pokazala solidarnost na više načina s građanima koji su na razne načine ugroženi tokom pandemije - taok što su se odrekli suvih obroka i ustupili ih najsiromašnijima, korisnicima Svratišta za decu u Beogradu, stanovnicima poplavljenih područja na jugu Srbije….

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: