Plenković: Na delu je kidnapovanje

Zagreb -- Na tržištu vakcina protiv koronavirusa na delu je "kidnapovanje", postoje zemlje koje plaćaju više, kako bi došle do njih, izjavio hrvatski premijer.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC
Tanjug/FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Andrej Plenković je dodao da Hrvatska neće biti među njima, već da očekuje da američka kompanija Fajzer poštuje ugovor o isporuci vakcina. Podsetio je da je u vladi prošle sedmice dogovoreno da će Hrvatska imati čvrst stav da treba poštovati različitu dinamiku isporuke vakcina.

"Sada se diplomatija u vezi s vakcinama pomalo promenila i pretvorila u kidnapovanje. Određene zemlje plaćaju više nego što je dogovoreno. Mi još nismo pokušali nabavku vakcina drugih proizvođača, već smo ostali prema onim dogovorenim", rekao je premijer nakon sastanka u vladi.

Rekao je da nisu razmišljali da se kao država obrate direktno proizvođaču vakcina jer smatra da kada se "dogovor jednom napravi, onda je gotovo”.

Upitan da li će Hrvatska tužiti Fajzer zbog nepoštovanja tog dogovora, Plenković je rekao da smatra da bi proizvođač, koji se ne pridržava ugovora, trebalo Hrvatskoj da plaća penale zbog neuredne isporuke.

”Ako imate ugovor koji ste ispregovarali i plaćate ne malu cenu, ne vidim smisla za novim pregovorima ili nuđenjem više cene. Valjda bi oni nama trebali da plaćaju penale za neispoštovani ugovor. Mislim da je normalno da obe strane ispoštuju što je dogovoreno i iskoristićemo sva sredstva koja imamo da se to i dogodi”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da je Italija najavila tužbu protiv Fajzera, Plenković je rekao da će to biti "zajednička aktivnost" na nivou Evropske komisije, koja je nabavku potpisala u ime država članica EU.

Poenta je, kaže, da se podstake ispunjenje ugovora, jer je ugovor potpisan da bi se poštovao. "Niko nije u fazi da proglasi da epidemiju drži za rogove", rekao je Plenković i dodao da su zadovoljni dinamikom smanjenja broja novozaraženih.

A na pitanje da li će doći do ublažavanja epidemioloških mera, Plenković je kazao da će to učiniti Štab civilne zaštite.

"Juče je o tome govorio (ministar zdrvlja Vili) Beroš. Trenutno raspoloženje na nivou EU je takvo da zbog novih sojeva virusa koji su očito pogubniji, vlada veliki oprez. Jedan deo država se odlučuje za nove restrikcije. Postoje mnoge zemlje koje imaju policijski čas, koje su sve ograničile", kazao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Dodao je da se s tim u vezi stalno vodi računa o zdravstvenom aspektu, ali i o privrednom. "Smanjena dinamika vakciniacije još je jedan razlog za oprez", rekao je premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu