S. Makedonija: Tužilac traži doživotnu robiju u slučaju "Monstrum"

Na ponovljenom suđenju u slučaju "Monstrum", zobg ubistva pet mladih Makedonaca, tužilac Fatime Fetai zatražila je doživotni zatvor za trojicu prvooptuženih.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto-ilustracija: Shutterstock_New Africa
Foto-ilustracija: Shutterstock_New Africa

Za jednog je zatraženo 15 godina zatvora, a za još jednog optuženog oslobađajuća presuda.

Ubistvo se dogodilo na Uskrs 2012. godine na Smilkovskom jezeru, nadomak Skoplja.

Tužilac Fetai je u završnoj reči rekla da ne postoje nikakve sumnje da je ubistvo izvršeno na Smilkovskom jezeru, te da su netačne teze koje su kružile do sada da je to ubistvo povezano sa makedonskim MUP-om ili da je izvršeno na drugoj lokaciji.

"Ako pogledate dokaze na licu mesta, utvrdićete da se ubistvo dogodilo upravo tamo gde su pronađena tela, dok je sve drugo naučna fantastika. Takođe, netačne su teze da su žrtve bile povezane sa sinom i ćerkom bivšeg predsednika makedonskog Sobranja Prajka Veljanovskog. Pokušaj odbrane da poveže celu operaciju sa strukturama MUP-a je potupno netačan", istakla je Fetai.

Završna reč makedonske tužiteljke trajala je pet časova i ona se tim povodom izvinila Veljanovskom zbog njegovog prethodnog povezivanja sa ovim slučajem, preneli su makedonski mediji.

Fetai je rekla da, iako je aktuelni makedonski premijer Zoran Zaev ranije izjavljivao da će u takozvanim "bombama" odnosno prisluškivanim razgovorima biti otkrivena istina o ovom slučaju, ništa o tome nije pronađeno u materijalima prisluškivanih razgovora.

Na ovo je reagovala najveća opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE, koja je nazvala Zaeva "političkim monstrumom" jer je, kako kažu, lagao i zloupotrebio sudbinu ubijenih momaka.

Prvostepene presude u slučaju "Monstrum" prošle godine je Vrhovni sud u Skoplju ukinuo i vratio na ponovno suđenje, ali je optuženima odredio mere predostrožnosti.

Fetai je kazne doživotnog zatvora zatražila za Halila Demirija, Afrima i Agima Ismailovića, dok je za Fejzija Azirija tražila 15 godina zatvora.

Oni su optuženi za krivično delo terorizam, izvršenje ubistva nad osobama makedonske nacionalnosti s ciljem ugrožavanja života i tela i kreiranja osećaja nesigurnosti i straha kod građana.

Zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično delo terorizam oslobođen je Sami Luta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu