Haradinaj: Ići ćemo na referendum za ujedinjenje sa Albanijom

Priština -- Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je tokom predstavljanja izbornog programa govorio o otvorenim pitanjima za koja je optužio EU.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Haradinaj je rekao da će podržati sve institucije koje su u službi Kosova. Takođe je govorio o tom šta će se dogoditi za četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka.

"Imam pitanje za sve vas. Šta će se desiti nakon četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka? Morate tačno da razumete zašto postavljam ovo pitanje. Ako Kosovo nije pred vratima NATO i ako nema liberalizaciju viznog režima, ne postoji priznanje od pet članica EU, ako nismo pred vratima UN, šta ćemo sledeće, da li ćemo prihvatiti ono što su pokušali da me ubede, da je Kosovo umorno, slabo, da ne može imati vojsku, energetsku nezavisnost, zakon o 'Trepči', da treba da obnovimo dijalog sa Srbijom radi sticanja nezavisnosti. Da li treba da prihvatim ovaj epilog? Ko to može da prihvati, a ako ne, šta onda? Moramo li prihvatiti da smo u zamrznutom sukobu, kako to ponekad kaže Vučić?“, pitao je Haradinaj.

On je rekao da Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da reše mnoga otvorena pitanja.

"Doći će dan kada će novi američki predsednik ili novi nemački kancelar morati da se izjasne o tome šta će reći Kosovu 2024, 2025. ili 2026. godine...Očekujte da učinimo nešto. Niti smo prihvatili niti ostavili zamrznuti sukob, niti smo prihvatili da nas razdvajaju, ali ćemo ići na referendum za ujedinjenje sa Albanijom, upamtite ovo. To nije pitanje ljubavi, već smo pre 20 godina dali reč Zapadu da želimo da poštujemo zajedničku viziju da se evroatlantsko Kosovo pridruži EU, da se pridruži NATO, postane član UN, da nas Srbija prizna. Ako EU želi da ubedi pet zemalja članica da promene svoj stav, a Amerika je želela da nam pomogne da dobijemo priznanje Izraela, zašto nas naši evropski partneri drže tako izolovane, zašto nas ostavljaju po strani i s vremena na vreme nam kažu da smo za to krivi mi. Nisu li krive Srbija i druge susedne države, da li su one bile savršene? Ne možemo samo čekati dok neko ne bude raspoložen da reši pitanje Kosova", rekao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu