Đukanović će ipak potpisati - postoji "ali"

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović najavio je da će potpisati Zakon o slobodi veroispovesti kada ga parlament ponovo usvoji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Boris Pejović
EPA-EFE/Boris Pejović

Ali nije isključio mogućnost da će DPS pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti, javila je Televizija Vijesti.

Prema nezvaničnim saznanjima te televizije, Ðukanović je na sastanku državnog vrha rekao da će zakone potpisati kada ih Skupština ponovo usvoji 20. januara.

Za nešto više od mesec dana od početka kohabitacije u Crnoj Gori, Ðukanović je stopirao neke vrlo važne poteze vlade - od nepotpisivanja više zakona među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, odbio je zahtev Vlade da opozove sedam ambasadora kao i smene čelnih ljudi Vojske Crne Gore.

Kada je reč o smenama u vojsci, dogovoreno je da to pitanje mora biti rešeno dijalogom, odnosno, da se pre svega, poštuje protokol, tako što će se na tu temu razgovarati na sednici Saveta za odbranu i bezbednost.

Pitanje opoziva ambasadora, jedino je koje nije precizirano do kraja. Navodno, i o toj temi Vlada i predsednik trebalo bi da dalje razgovaraju i da se dogovaraju, a ne da bilo ko donosi samostalno odluke.

Crnogorski državni vrh je na današnjem sastanku održanom na inicijativu premijera Zdravka Krivokapića, razgovarao o pitanjima koja su, kako je saopšteno, važna i za vlast i za opoziciju, kao i za građane Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima se navodi da su Krivokapić, predsednik Milo Ðukanović, predsednik parlamenta Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović konstatovali da bez razvoja institucija nema demokratskog i ekonomskog napretka zemlje.

Razgovarano je, navodi se, i o pitanjima koja su bila predmet nerazumevanja u prvim etapama funkcionisanja kohabitacije.

"Iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu