Pelemiš: Ne smemo reći da je situacija dobra kad nije

Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih nalazi na bolničkom lečenju, ocenio je infektolog Mijomir Pelemiš.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2020.

13:19

Pelemiš: Ne smemo reći da je situacija dobra kad nije
Foto: Tanjug, Tara Radovanovic

On je naveo i da je veliki broj zaraženih i među zdravstvenim randicima.

"Zdravstveni radnici su umorni, kapaciteti su puni, ali se uvek nađe mesto za svakog pacijnta", rekao je Pelemiš nakon sastanka direktora kovid-bolnica u Srbiji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

On je naveo da je do dolaska vakcine neophodno strogo pridržavanje mera i upozorio da je virus ušao i u porodice zdravstvenih radnika.

"Cele porodice zdravstvenih radnika su zaražene, što znači da je sve manje njih koji mogu da brinu o pacijentima", rekao je Pelemiš.

Ističe da je ceo svet u problemu, a ne samo Srbija, i da ne sme da se govori da je situacija dobra ako nije.

Kako kaže, koronavirus jeste mutirao, ali se ništa nije promenilo.

"Sve je više teških pacijenata, jer je mnogo ljudi zaraženo, leče se kod kuće dođu kasno kod lekara. Neki lekari leče pacijente u kućnim uslovima, a da za to nisu kvalifikovani", upozorio je Pelemiš.

On je naveo da u situaciji kada je u bolnicama više od 9.000 zaraženih koronavirusom, kada se povećava broj umrlih i broj pacijenata na respiratoru, ne može se reći da je situacije dobra.

"Vakcina daje nadu. Jedan broj zemalja počeo je da primenjuje vakcine, i nadam se da ćemo i mi uskoro", zaključio je Pelemiš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: