Link iz udžbenika sedmake odveo na sajt Miroljuba Petrovića; Ministarstvo dalo odgovor

Tokom epidemije koronavirusa, deo nastave se i dalje odvija putem televizije, a sada se tu potkrao nov propust.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ belchonock
Ilustracija: Depositphotos/ belchonock

Link, koji je trebalo da odvede na sajt Centra za promociju nauke, odveo je na sajt Miroljuba Petrovića koji je ranije optuživan da je kriv za smrt dvojice mladića koje je navodno lečio tinkturama.

U pitanju je bio čas biologije za sedmi razred osnovne škole. Naime, đake koji su želeli da saznaju više o "Tumačenju filogenetskih nizova", na 11. TV času biologije, predavač je uputio na sajt Centra za promociju nauke, ali ih ponuđeni link nije odveo do institucije koju je osnovalo Ministarstvo nauke, već pred sajt Centra za prirodnjačke studije, piše "Politika".

Iza ovog sajta stoji Miroljub Petrović.

"Dete, koje inače pohađa nastavu na daljinu učilo je biologiju i kada je otišlo na ponuđenu adresu pozvalo me je u pomoć, jer mu je sajt, kako je rekao, izgledao pomalo čudno. Proverila sam da li je ukucao ispravnu adresu, ali na ekranu su se pojavile preporuke o porađanju kod kuće, pozivi da se nauči hebrejski jezik, pohađa škola gusala. Pogledala sam i predavanja koja su ponuđena i ni ona nisu imala mnogo veze ni sa naukom, ni sa biologijom, već sa Miroljubom Petrovićem, koga znamo iz medija po nizu kontroverzi", govori za B. P. majka jednog sedmaka, prenosi "Blic".

Ministarstvo prosvete: Greška

Na pitanje da li je predavač ovaj sajt video kao relevantan izvor ili je posredi greška, u Ministarstvu prosvete, uz objašnjenje da časovi koji se emituju na RTS-u prolaze kontrolu prosvetnih savetnika ovog ministarstva, dodaju:

"Nastavnica je lekciju pripremala iz udžbenika za biologiju za sedmi razred koju je izdao 'Novi logos' i čije su autorke nagrađene Srebrnom nagradom za Najbolji evropski užbenik 2019. godine. Tokom časa učenicima je prezentovan slajd sa delimično preuzetom veb adresom iz udžbenika. Na zahtev ministarstva, stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika daje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Na osnovu Zavodove stručne ocene, Ministarstvo odobrava udžbenik ili odbija zahtev za odobrenje i o tome izdaje odgovarajuće rešenje. U ovom slučaju napravljena je greška, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odmah reagovalo i izvršena je zamena časa, bez navedene veb adrese", kazali su za "Politiku" u ministarstvu.

U "Novom logosu" tvrde da greška nije njihova i da oni nemaju nikakve veze sa sajtom na kojem se govori o porođajima kod kuće ili guslanju.

strana 1 od 209 idi na stranu