Naučnici tvrde: Vakcina neće vratiti život u normalu na proleće

Čak i efikasna vakcina protiv koronavirusa neće na proleće vratiti život u normalu, upozorila je danas grupa vodećih naučnika Britanskog kraljevskog društva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/RostyslavOleksin
Foto: depositphotos/RostyslavOleksin

Vakcina se često doživljava kao "sveti gral" koji će okončati pandemiju, ali naučnici u izveštaju navode da moramo biti "realni" u vezi s tim šta vakcina može da postigne i kada, prenosi BBC.

Oni navode da restrikcije možda treba postepeno relaksirati, jer bi možda mogla proći i godina dok se ne napravi vakcina.

Trenutno se u svetu razvija više od 200 vakcina protiv koronavirusa.

"Vakcina pruža veliku nadu u potencijalni kraj pandemije, ali znamo da je istorija razvoja vakcine puna neuspeha", rekla je doktorka Fiona Kali sa Nacionalnog instituta za srce i pluća Kraljevskog koledža u Londonu.

Uprkos tome što postoji optimizam britanske vlade da bi neki ljudi mogli da se vakcinišu već ove godine dok bi masovna vakcinacija mogla da se dogodi početkom naredne, Kraljevsko društvo upozorava da je to dugotrajan proces.

"Čak i kada vakcina bude dostupna, ne znači da će se za mesec dana svi vakcinisati, govorimo o šest meseci, devet meseci... godini", rekao je profesor Nilaj Ša, šef hemijskog inženjeringa na Kraljevskom koledžu u Londonu.

"Nema govora o tome da će se život odjednom u martu vratiti u normalu", dodao je on.

Istraživači upozoravaju da predstoji još mnogo izazova i da će biti potrebno još dosta vremena da se dobiju svi bitni odgovori, kao što je pitanje dugoročnog imuniteta.

strana 1 od 216 idi na stranu