"Ponašanje Zagreba nije pristojno"

Hrvatski član Prdsedništva BiH Željko Komšić kaže da razgovor lidera SDA Bakira Izetbegovića i HDZ BiH Dragana Čovića s Andrejem Plenkovićem nije u redu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.09.2020.

15:59

Foto: EPA-EFE/Fehim Demir

Podsećamo da je Komšić u Predsedništvo BiH izabran bošnjačkim glasovima. Kako prenose sarajevski mediji, on je ocenio da nije ni diplomatski ni pristojno da se Zagreb meša u unutrašnja pitanja BiH.

Jedan od razloga zbog kojeg on ne bi otišao na takav razgovor jeste, kaže, taj što se time daje ligitimitet Zagrebu da se "petlja u odnose u BiH".

"Razgovarao sam sa Izetbegovićem i rekao šta mislim, njegov stav je da treba razgovarati i pokušati praviti neku vrstu prijatelja i u HDZ-u i u Zagrebu. Rekao sam da to nema veze sa šarmom, jer je očigledno da Hrvatska ima strateško opredeljenje da kroz ovo unutrašnje mešanje i držanje HDZ-a BiH i HNS čvrsto na svojim uzdama, drži BiH u podređenom političkom i ekonomskom položaju", naveo je Komšić.

Dodao je da je Izetbegović dosta tvrdo izneo stav i da nije bilo nekog pomeranja, a to je da izmene Izbornog zakona koje traži HDZ neće dobiti podršku.

Komšić kaže da ceni taj stav Izetbegovića, ali i dalje smatra da je kontekst u kojem se to desilo čudan.

On to, ponavlja, ne bi uradio.

"Ako Zagreb želi pomoći BiH, neka pročitaju tih 14 prioriteta i tamo piše sve suprotno od onoga što Zagreb radi", rekao je Komšić i dodao da se isto odnosi i na Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: